Vesti -

"Paket za nova radna mesta, 2017. veliki bum"

Seul -- Južna Koreja je saopštila da očekuje u 2017. najbrži privredni rast u tri godine, na temelju snažnog izvoza i paketa podsticaja vrednog 10 milijardi dolara.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ovaj paket namenjen je za otvaranje novih radnih mesta i povećanju blagostanja.

Ministarstvo finansija je povećalo prognozu rasta četvrte najveće ekonomije u Aziji, navodeći da se očekuje rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3,0 posto u ovoj godini, što je za 0,4 procentna poena više u odnosu na projekciju iz decembra 2016, prenosi agencija Frans pres.

Prognoza za 2017. je najjači projektovani rast Južne Koreje od 2014. godine kada je BDP povećan za 3,3 procenta.

Vlasti su takođe navele oporavak izvoza zemlje, usled poboljšanja globalne ekonomije, kao razlog podizanja projekcije privrednog rasta.

"Verujemo da će rast od 3,0 odsto biti moguć ako se nastavi sa sprovođenjem ekonomskih reformi koje treba da omoguće ekspanziju zasnovanu na potrošnji", rekao je zamenik ministra finansija Li Čan-Vu novinarima.

Poboljšane prognoze dolaze nakon što je vlada tokom vikenda usvojila veliki paket podsticaja, obećavajući 110.000 novih radnih mesta kao odgovor na rekordno visoku nezaposlenost mladih.

Nezaposlenost među mladima ispod 30 godina starosti dostigla je u aprilu 11,2 odsto, što je više nego dvostruko iznad stope za celo radno sposobno stanovništvo.

Ekonomske frustracije bile su među faktorima koji su uticali na masovne proteste protiv korupcije početkom ove godine, tokom kojih je bivša predsednica Park Geun-Hje opozvana sa funkcije i uhapšena zbog korupcije. Na izborima u maju, za predsednika države je izabran levo orijentisani političar Mun DŽae-In.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.