Vesti -

Građani besni: Manja pakovanja za iste pare

London -- Smanjenje veličine pakovanja prehrambenih proizvoda u Velikoj Britaniji najviše je pogodilo ljubitelje čokolada i drugih slatkiša.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock, ilustracija
Foto: Thinkstock, ilustracija

Više od 2.500 artikala za domaćinstvo danas je manjeg pakovanja nego 2012. godine, ali sa istom cenom kao ranije, navela je Nacionalna kancelarija za statistiku (ONS), a prenosi agencija Rojters.

Britanska statistika je, kako se objašnjava, objavila izveštaj o trendu u prehrambenoj industriji i među drugim proizvođačima da potrošačima nude manje po istoj ceni, kao odgovor na veće troškove sirovina.

Uticaj na zvanično izmerenu inflaciju u Britaniji primetan je kod šećera, džemova, voćnih sirupa, čokolade i konditorskih proizvode, pri čemu su poslastice doprinele rastu stope inflacije za 1,22 posto od 2012. godine.

Sladokusci u Britaniji će ovu vesti teško "progutati", navodi Rojters dodajući da ona dolazi nakon što su prošle godine s velikim ogorčenjem primili vest o smanjenju pakovanja nekih omiljenih čokoladica u Ujedinjenom Kraljevstvu, uključujući toblerone i Marsove proizvode kao što su čokoladne bombonice "maltezers".

Britanski statističati su takođe naveli da, kada je u pitanju ovaj trend, nema bitnijih promena nakon prošlogodišnje referendumske odluke o Bregzitu koja je pogodila vrednost funte učinivši uvoz skupljim. Kako primećuju, takvoj praksi su britanski proizvođači pribegavali i pre glasanja za Bregzit u nastojanju da ublaže svoje rastuće troškove za uvoz sirovina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.