Vesti -

Loukoster u trci za posrnulog italijanskog diva

Dablin -- Avio-kompanija Rajaner je podnela "neobvezujuću ponudu" za gubitaškog italijanskog rivala Alitaliju, saopštio je irski niskotarifni avio-prevoznik, prenosi AFP.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

"Dali smo neobvezujuću ponudu za Alitaliju. Budući da je to najveća vazduhoplovna kompanija u Italiji, važno je da smo uključeni u taj proces", navodi se u saopštenju Rajanera.

Italijanski mediji su u petak preneli da je za posrnulog nacionalnog avio-prevoznika stiglo desetak takvih ponuda.

Proces prodaje Alitalije najavljen je još polovinom maja, kada je ministar industrije Karlo Kalenda izvestio javnost da je vlada imenovala tri stečajna upravnika koji treba da sagledaju da li kompanija može da se restrukturira bilo kao samostalno preduzeće, ili putem delimične ili kompletne prodaje, inače joj preti likvidacija.

Akcionari Alitalije su početkom maja jednoglasno odlučili da se kompanija stavi pod prinudnu upravu, nakon što su zaposleni odbacili plan o restrukturi i dokapitalizaciji, kojim je bilo predviđeno gašenje 1.700 radnih mesta i smanjenje plata za osam odsto, a koji je menadžment dostavio u okviru spasilačkog programa vrednog dve milijarde evra.

Kalenda je naveo da uvođenje stečaja u Alitaliju omogućava kupcima da preuzmu avio-kompaniju "više ili manje u celini, ili u redukovanoj formi".

"Jasno je da je naš prioritet da se firma proda cela na način koji će omogućiti da se ona ponovno pokrene", rekao je ministar tada, isključivši još jednom mogućnost nacionalizacije Alitalije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.