Vesti -

Skandal: Posle 18 smrti - Takata opet u kolima

Sidnej -- Sporni vazdušni jastuci japanske Takate opet su se našle u žiži javnosti posle informacija da su ugrađeni u vozila kao privremeno rešenje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Australijsko udruženje za zaštitu potrošača zatražilo je od nadzornih regulatornih organa i proizvođača vozila hitne informacije povodom izveštaja jednog lista da su vazdušni jastuci japanske kompanije Takata u povučenim vozilima zamenjeni neispravnom opremom.

Australijski časopis za potrošače Čois otkrio je nakon ispitivanja sprovedenog kod 14 proizvođača automobila u toj zemlji da su oni ponovo ugradili u opozvana vozila neispravne vazdušne jastuke Takate kao privremeno rešenje, izveštava agencija AP.

Mnogi su potvrdili da je kod određenog procenta vozila izvršena zamena sa sličnom opremom i da će ona ponovo morati da budu povučena, izjavio je portparol Čoisa Tom Godfri.

Takatini vazdušni jastuci se, kako navodi AP, povezuju sa 18 smrtnih slučajeva širom sveta zbog rasprskavanja metalne konstrukcije prilikom naduvavanja, a najnoviji smrtni slučaj je zabeležen ovog meseca u blizini Sidneja.

Australijska komisija za zaštitu konkurencije i potrošača, saopštila je da je kod jednog dela od oko 2,3 miliona opozvanih automobila u toj zemlji izvešena popravka Takatinih vazdušnih jastuka koji su tretirani hemijskom smesom za apsorpciju vlage kako bi se otklonio problem.

Međutim, dodali su da će i ti vazdušni jastuci možda biti zamenjeni za šest meseci.

"Proizvodjači i prodavci automobila moraju da obaveste potrošače kada vrše zamenu vazdušnih jastuka o tome kojim tipom vazdušnog jastuka su zamenili prethodni i da li će on verovatno još jednom biti predmet opoziva", izjavio je predsednik Komisije Rod Sims.

Komisija je tražila informacije od Ministarstva za infrastrukturu i regionalni razvoj, koja je odgovorna za standarde o bezbednosti automobila, o tome koje informacije proizvodjači i trgovci treba da daju potrošačima o vazdušnim jastucima.

Sims kaže da će razmotriti da vladi predloži da se sadašnja odluka o dobrovoljnom opozivu podigne na nivo obaveze, ukoliko proizvođači brzo ne isprave nedostatke. Kod oko 36 odsto opozvanih automobila u Australiji, koji obuhvataju 60 brendova i modela, nedostaci su ispravljeni, naveo je Sims.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.