Vesti -

Bumerang: Dosta nam je smeća, bojkot milke i kole

Slovački premijer Robert Fico, već duže vreme upozorava na razlike u kvalitetu namirnica koje se isporučuju u zapadnu i istočnu Evropu.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

- Evo gde je lošija Milka i Koka Kola

- Skandal u EU: Ista milka i prašak za sve, ili...

On najavljuje mere protiv nekvalitetne hrane iz inostranstva.

Ako proizvođači namirnica, kao što su austrijski Iglo ili Maner i dalje budu Slovačkoj isporučivali hranu lošijeg kvaliteta, Fico namerava da preduzme "odbrambene mere".

Fico je, kako prenosi austrijska štampa, najavio da, ako ne reaguje Evropska komisija, Slovačka namerava da uvede restrikcije na uvoz proizvoda iz drugih zemalja EU, pa sve do bojkota.

Slovačka nije jedina članica EU koja se žali na lošiji kvalitet hrane isporučene iz drugih zemalja EU, već su to ranije učinile i Češka, Poljska i Mađarska.

Kada je reč o austrijskim proizvodima tako se Slovačka žali na lošiji kvalitet keksa Manera, te i riblje štapiće koje proizvodi Iglo, ali i na Red Bul koji se isporučuje u ovu zemlju.

Do sada je Slovačka u više navrata ovu temu stavljala na dnevni red, ali uvek bez uspeha.

Fico sada smatra da je došlo vreme za delovanje.

"Moramo se sami braniti, jer je ovo neprihvatljivo", poručuje on.

Fico ne spori da bi bojkot robe iz jedne druge članice EU bilo kršenje pravila o konkurentnosti, ali ističe da će Slovačka biti prinuđena da nešto preduzme, ako to Komisija ne učini.

Austrijski proizvođači namirnica u više navrata su ukazivali da isporučuju robu istog kvaliteta kao u Austriji, međutim dodaju da se ponekad proizvodi prilagođavaju lokalnom ukusu.

Jasno je da postoje razlike u robi, pošto se, na primer, riblji štapići iz kompanije Iglo u Austriji sastoje za 65 odsto od ribe, u Slovačkoj je taj udeo manji, odnosno "samo" 58 odsto.

Međutim pravo EU dozvoljava različite recepte za različita tržišta. Širom Evrope postoje pravila o sastojcima samo za određene proizvode, kao što su marmelada, kakao, čokolada ili med.

Ta roba lošijeg kvaliteta ne isporučuje se samo u zemlje EU na istoku, to jest novije članice sa manjom platežnom moći stanovništva, već i van Unije, na primer na Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.