Vesti -

"Sećam se kako sam bio tužan, ..."

Lisabon -- Od prošlogodišnjeg britanskog referenduma za Bregzit protivljenje prema evru je splasnulo, izjavio je predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Dragi je rekao na godišnjem forumu koji je organizovala ECB u Sintri, nedaleko od Lisabona, da je uočio "veliku razliku" u raspoloženju javnosti prema evru u poređenju s prošlom godinom, prenosi agencija Frans pres.

On je naveo da se seća kako je bio "tužan" neposredno nakon šokantnog izglasavanja Bregzita na referendumu u Ujedinjenom Kraljevstvu prošle godine.

U to vreme je ekonomski rast u Evropi "bio još uvek slab a politička neizvesnost visoka... (ljudi) koji su uvek bili protiv evra, evropskog projekta, jedan manji deo evropskih građana, bili su glasniji nego ikad", podsetio je Dragi.

Ali od tada, kako je dodao, "tiha evropska većina dobila je novi glas, izgledi za privredni oporavak su se poboljšali, a glasovi koji su prizivali propast Evropske unije i evra postali su jedva čujni šapat".

Čak i ako ekonomski problemi evrozone nisu potpuno nestali, "izgledi za oporavak su bolji", istakao je šef centralne banke evrozone, napominjući da je značajnu ulogu u tome igrala i monetarna politika ECB-a.

Problemi s kojima se još suočava region jedinstvene valute, kako je naveo, potiču od finansijske krize. Prema njegovim rečima, produktivnost se nije povećala, što je pre svega posledica starenja populacije.

Ključno pitanje sada, s obzirom na relativno povoljnu ekonomsku situaciju, jeste "kako učiniti da ovaj rast bude održiv i manje oslonjen na monetarne podsticaje", rekao je Dragi.

ECB svake godine organizuje u Sintri forum na koji poziva centralne bankare, akademike, analitičare i bankarske stručnjake. Dragi bi trebalo u toku dana da održi govor na ovom skupu, navodi francuska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.