Vesti -

Zovu na hitnu reakciju: Potrebna je borba

Pariz -- Javne ličnosti, pravnici i stručnjaci koji su promoteri "svetskog pakta za životnu sredinu" pozvali su na brzo reagovanje u borbi protiv klimatskih promena.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"Less Talk, More Action" (Manje priče, više akcije), izjavio je Loran Fabijus, nekadašnji predsednik COP21, međunarodne konferencije UN koja je dovela krajem decembra 2015. godine u Parizu do sporazuma o klimatskim promenama.

Pakt je predstavljen na pariskom univezitetu Sorboni, a među prisutnima su bili bivši generalni sekretar UN Ban Ki Mun, glumac i bivši guverner Kalifornije Arnold Švarceneger i francuski ministar ekologije Nikola Ilo.

Promoteri pakta, na čijem tekstu su radili stručnjaci a koji je dostavljen i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu, žele da to bude međunarodno priznati dokument koji će sadržati i pravne detalje o zaštiti životne sredni.

Švarceneger, koji se nalazi u poseti Francuskoj, razgovarao je s Makronom apelujući na svet da učestvuje u zaštiti životne sredine ocenivši da to nije oblast koja predstavlja političku borbu desnice protiv levice.

"Od imperativnog je značaja da se svi okupimo i radimo na tome jer to nije političko pitanje. To nije borba desnice protiv levice, jer ne postoji vazduh koji je liberalan ili konzervativan. Svi udišemo isti vazduh i pijemo istu vodu koja takođe nije ni liberalna ni konzervativna", rekao je Švarceneger posle sastanka s Makronom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.