Vesti -

Kolaps u najavi, a oni ovo ne pamte 30 god.

London -- Britanske fabričke narudžbine dostigle su u junu 2017. najviši nivo u gotovo 30 godina, navodi se u mesečnom pregledu Konfederacije britanske industrije (CBI).

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

To će, kako ocenjuje agencija Rojters, verovatno ohrabriti kreatore monetarne politike u Banci Engleske koji su za povećanje kamatnih stopa.

CBI je saopštila da je njen saldo uknjiženih fabričkih narudžbina skočio na plus 16 poena u junu sa majskih plus devet, što je najviši nivo od 1988. godine.

Rast izvoznih porudžbina je u posmatranom mesecu bio najveći u 22 godine, navode iz CBI, čemu je doprineo pad funte podstaknut prošlogodišnjim glasanjem za Bregzit.

Snažne rezultate proizvođača će, smatra Rojters, svakako primetiti Banka Engleske, u kojoj su tri od osam članova Odbora za monetarnu politiku prošle nedelje glasala za podizanje kamata, navodeći između ostalog kao argumente rast izvoza i investicija koji bi mogli da kompenzuju "oseku" domaće privatne potrošnje.

Glavni ekonomista britanske centralne banke Endi Haldan izjavio je juče da će verovatno glasati za povećanje referentne kamatne stope kasnije ove godine, dok god to opravdavaju ekonomski pokazatelji, prenosi britanska novinska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.