Vesti -

U EU oboren rekor: Nikad više zaposlenih

Brisel -- Šefovi država ili vlada zemalja Evropske unije su na skupu u Briselu ocenili da je ekonomiji EU krenulo nabolje, i da je prvi put u Uniji 232 miliona zaposlenih

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Oni su zaključili da se mora prekinuti navala migranata u Evropu, naglasili privrženost Pariskom sporazumu o suzbijanju klimatskih promena i , rekao je na završetku zasedanja lidera Unije u Briselu

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je primetio da se malo govori i o tome da se smanjio budžetski deficit u većini zemalja koje su imale taj manjak, dok se privredni rast uvećava.

Šefovi država ili vlada Unije su razgovarali i o položaju EU u svetskoj trgovini i zauzeli stav da ta trgovina "mora biti otvorena, ali i poštena", kako su preneli Junker i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Stav Unije je da se evropske kompanije moraju zaštiti od nepoštene i neravnopravne konkurencije u svetskoj trgovini, a naročito je - na traženje Francuske, Nemačke i Italije - naglašeno da se zaustave kineske investicije u Evropu zato što firme iz EU nemaju isti tretman u Kini.

Ali, kako su objasnili izvori zasedanja, taj stav potiče i od toga što postoji bojazan da će se Kinezi preko investicija domoći i do najsavremenije tehnologije,dragocene Evropi.

Povodom nesmanjenog i nekontrolisanog priliva migranata naročito preko Sredozemnog mora, u Italiju, potvrdjena je rešenost da "garantnim fondom" od nekoliko milijardi evra podstaknu investicije u afričke zemlje iz kojih dolaze migranti da bi ih tamo zadržala bolja ekonomija i otvaranje radnih mesta.

Takodje će biti pojačana saradnja s Libijom, preko čije ogromne teritorije i u situaciji kada njena vlast slabo funkcioniše, s ciljem da se obuči tamošnja obalska straža i pruži pomoć u opremi, rekao je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

On je naglasio potpunu privženost EU Pariskom sporazumu o otklanjanju posledica zagadjenja prirodne sredine i time izazvanih klimatskih promena, uprkos činjenici da je Vašington odlučio da se SAD povuku iz tog sporazuma.

U zaključcima zasedanja EU na vrhu podvučeno je da je taj Sporazum od velikog značaja za napredak i modernizaciju evropske privrede, i da je "ugaoni kamen za napore sveta u hvatanju u koštac s klimatskim promenama", te "Sporazum ne može biti podvrgnut dodatnim pregovorima".

Tusk je naveo i da je britanska premijerka Tereza Mej sinoć kratko obavestila svoje kolege iz EU o pripremama Londona za izlazak iz Unije, i da su ti predlozi ocenjeni kao nedovoljni, pre svega za prava koja bi državljani Unije imali po izlasku Velike Britanije iz članstva.

Lideri EU su odlučili da se do jeseni izvrše sve pripreme za povlačanje iz Velike Britanije Evropske bankarske uprave i Evropske medicinske agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.