Vesti -

Novi računari donose milione, revolucija u najavi

Predsednik Donald Tramp odlučio je da temeljno obnovi računarske sisteme američke vlade što bi za deceniju trebalo da donese uštede od milijardu dolara.

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako izveštavaju tamošnji mediji, Tramp se u sastao sa predstavnicima 18 američkih tehnoloških kompanija, među kojima su bili i Epl, Majkrosoft i Amazon.

Radilo se o sastanku takozvanog Američkog tehnološkog veća koje je predsednik oformio u maju radi podrške nastojanjima za modernizaciju vladinih institucija. Kako je naglašeno na sastanku, Bela kuća želi da modernizuje vladine sisteme informacijske tehnologije i što će srezati troškove i poboljšati uslugu građanima.

Međutim, cilj je i poboljšati sigurnost vladinih sistema.

"Vlada treba da se priključi informacionoj revoluciji", istakao je Tramp.

Naravno, predstavnici tehnološkog sektora dele predsednikovo mišljenje s obzirom da im se smeše poslovi vredni milijarde dolara.

"Amerika treba da ima tehnološki najmoderniju vladu na svetu. Danas ona to nije", ocenio je izvršni direktor Epla Tim Kuk.

Prvi čovek Amazona Džef Bezos izjavio je da želi da vidi Trampovu administraciju koja će koristiti komercijalno dostupne tehnologije, veštačku inteligenciju i koja će uložiti u preobuku zaposlenih javne uprave.

Prema lanjskom izveštaju američkog državne kancelarije za reviziju, vlada na IT opremu godišnje troši 80 milijardi dolara. Tokom 2015. vlada je napravila najmanje 7.000 različitih investicija u IT opremu, a neke agencije koriste opremu s komponentama ugrađenima pre pola veka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.