Vesti -

"Videli 'Lazara' i prednosti u odnosu na 'Baris'"

Astana -- Jedna kazahstanska petrohemijska kompanija zainteresovana je za Petrohemiju, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Astani.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

Kad je reč o sastanku sa premijerom Sagintajevom, Vučić je rekao: "U nekim oblastima smo bliže i konkretnoj saradnji. Prvi put smo videli i zainteresovanost vaših kompanija za naš hemijski kompleks, a na razvoju turizma tek treba da radimo, naročito na razvoju banjskog turizma", naglasio je predsednik Vučić. On je podvukao da će modernizacijom banja Srbija biti u mogućnosti da privuče veći broj kazahstanskih turista. Sagintajev naglasio je da je nakon posete predsednika Nazerbajeva došlo do konkretizacije poslovne saradnje izmedju dve zemlje, što je veoma značajno. Predsednik Vučić pozvao je Sagintajeva na inauguraciju 23.juna.

Vučić u Kazahstanu boravi kao specijalni gost predsednika Nursultana Nazarbajeva na otvaranju izložbe "Ekspo 2017", a ranije danas obišao je kompanije namenske industrije i razgovarao sa premijerom Bakitzanom Sagintajevim o saradnji u oblasti ekonomije, vojne industrije i tehnologije.

Svi dosadašnji razgovori, i za sutra planiran sastanak sa predsednikom Kazahstana, usmereni su, istakao je Vučić, ka daljem poboljšanju ekonomske saradnje dve zemlje.

On je, posle razgovora sa premijerom i predsednikom Senata parlamenta Kazahstana, u izjavi novinarima naveo da je sa sagovornicima razmotrio sve što je u prethodnih šest meseci ostvareno, podsećajući da su prve kazahstanske kompanije učestvovale u privatizaciji odredjenih srpskih preduzeća.

Ukazao je da je kazahstanska kompanija kupila preduzeće ZGLOB, koja se bavi održavanjem železničkih pruga.

“Petrohemijska kompanija iz Kazahstana zainteresvana je za Petrohemiju. To je veoma značajno za nas, pošto se mučimo sa hemijskim kompleksom. Jedino rešenje je da pronađemo one koji bi učestvovali u privatizaciji i preuzeli hemijski kompleks, a imaju izvore gasa i nafte koji su jeftiniji. Oni koji mogu da nabave primarni benzin i gas po nižim cenama neuporedivo lakše mogu da upravljaju hemijskim kompleksom nego mi u budućnosti”, objasnio je Vučić.

On je kazao da Petrohemija ima 60 miliona evra na računu i da nema problema, sa ovakvom cenom nafte, ali bi jednog dana, kada skoči cena nafte, ponovo država morala da je izdržava, te je zbog toga važno da se u ovom trenutku rešava problem.

Kazao je da je posetio i dve fabrike kazahstanske odbrambene industrije u kojima je moglo da se vidi kako dobro funkcioniše saradnja sa stranim firmama.

U kompaniji “Paramaunt”, koja je kazahstansko i južnoafričko preduzeće, video je, kako je preneo, veličanstvena borbena vozila “Arlan” i “Baris”, a za drugu kompaniju, “Aselsan”, kazao je da je naprednija od Teleoptika i primer je onoga kako bi želeli da izgleda “Teleoptik” i tamošnja proizvodnja proizvodnja žiroskopa, teleoptičkih uredjeja.

“Počeli smo da razgoavramo, a sutra ćemo nastaviti, o zajedničkoj saradnji u ovoj oblasti. Oni su posetili Veliku Planu, videli “Lazara” i videli određene prednosti u odnosnu na “Baris”. Oni imaju bolju zaštitu od mina sa donje strane, ali mi imamo neke druge bolje stvari, posebno vatrenu zaštitu i mogućnosti za odbranu vojnika u vozilu”, kazao je on.

Vučić je izrazio uverenje da bi zajedničkom saradnjom mogli imati više posla, posebno imajući u vidu razvoj situacije u svetu.

“Ulaganje u namensku industriju je dobro ulaganje u budućnosti ne samo zbog zaštite naše zemlje, već što ćemo moći da zaradimo najveći novac. Tu ćemo da ulažemo mnogo toga u narendom periodu”, najavio je predsednik.

Izrazio je uverenje da će za to biti razumevanja i u vladi, te podsetio da je vlada svojevremeno ovlastila predsednika u mandatu Tomislava Nikolića da brine o namenskoj industriji, jer, kako dodaje “samo zajedno možemo da postignemo velike rezultate”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.