Vesti -

"Ovo je potrebno za bolji privredni ambijent"

Novi Sad -- Dualno obrazovanje u sektoru poljoprivrede i prehrambenoj industriji izuzetno važno za oblikovanje stručnih kadrova koji su potrebni tržištu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

To su zaključili učesnici okruglog stola održanog u Privrednoj komori Vojvodine "Dualno obrazovanje u sektoru poljoprivrede i prehrambenoj industriji - izazovi i mogućnosti".

Predsednik PKV Boško Vučurević rekao je da je PKV inicirala skup i povezala sve relevantne činioce koji zajedničkim snagama mogu da utiču na unapređenje školskog sistema.

"Danas su tu i predstavnici relevantnih institucija, ali i direktori srednjih škola i privrednici. Svi mi zajedno imamo obavezu i mogućnost da poboljšamo sistem obrazovanja. Na taj način unapređuje se, kako školstvo, tako i privredni ambijent na teritoriji cele Republike Srbije", rekao je Vučurović.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i sekretar resornog sekretarijata Mihalj Njilaš kaže da se srednjim stručnim školama na teritoriji Vojvodine u tekućoj školskoj godini obrazuje 336 učenika po dualnom, odnosno kooperativnom modelu obrazovanja u pet stručnih škola za tri obrazovna profila.

Već za narednu školsku godinu u 25 škola na teritoriji AP Vojvodine planirano je uvođenje 24 nova obrazovna profila u osam područja rada po dualnom modelu, rekao je Njilaš.

Direktor Sektora za edukacije u Privrednoj komori Srbije Mirjana Kovačević istakla je da je saradnja privrede i obrazovnog sektora izuzetno važna, kako bi se kadrovi obrazovali u skladu sa potrebama razvoja privrede.

"Cilj je da se već tokom formalnog obrazovanja, steknu funkcionalna, praktična i primenljiva znanja i razviju veštine koje bi im omogućile da se odmah po završetku školovanja uključe u realni proces rada, nauče da primenjuju teoretsko znanje i da možda po završetku školovanja i sami osnivaju sopstvene biznise", istakla je Kovačević.

Ovaj okrugli sto kojem su, pored ostlaih, prisustvovali i direktori srednjih stručnih škola odranizovali su Privredna komora Vojvodine (PKV), Privredna komora Srbije (PKS), Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, AD "Dnevnik-Poljoprivrednik" i Zadružni savez Vojvodine (ZSV

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.