Vesti -

Ovi pametni telefoni se traže 220 odsto više

Globalno tržište pametnih telefona poraslo je za 9,1 odsto u prvom tromesečju ove godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

To pokazuju najnoviji statistički podaci istraživačke kompanije za informacione tehnologije, Gartner, a rast je predvodio trojac kineskih proizvođača uredaja.

Svetska prodaja smartfona u prvom kvartalu je dostigla ukupno 380 miliona jedinica, a vodeća tri kineska proizvođača mobilnih uređaja - Huavei, Opo i Vivo, zajedno imaju udeo od gotovo jedne četvrtine (24 odsto) u ukupnoj prodaji, što je porast od sedam procentnih poena na godišnjem nivou, prenosi portal TekKranč.

U Gartneru kažu da kupci smartfona troše malo više kako bi dobili bolji uredaj, što podstiče rast prosečnih prodajnih cena i pozitivno utiče na ova tri proizvođača, jer su se fokusirali na podizanje kvaliteta karakteristika uređaja čije su cene pristupačne.

Za prva dva svetska proizvođača pametnih telefona, Samsung i Epl, prvi kvartal je bio manje dobar.

Prodaja Samsunga je u prva tri meseca 2017. pala za 3,1 posto, a tržišni udeo kompanije je iznosio 20,7 odsto.

Iako je Eplova prodaja stagnirala, njen udeo na tržištu je smanjen na 13,7 procenata u odnosu na 14,8 odsto u istom periodu prošle godine.

Napominjučhi da se Samsung i Epl sve više suočavaju sa žestokom konkurencijom kineskih brendova, Gartner navodi da im se po obimu prodaje približio trećeplasirani na listi Huavei, koji je prodao 34 miliona jedinica u prvom kvartalu.

Uprkos tome što Huavei godinama drži treću poziciju na svetskoj rang listi po obimu prodaje smartfona, i on je pod pritiskom domaćih firmi u usponu iz te branše, među kojima je Opo zabeležio rast prodaje u periodu januar-mart za 94,6 odsto, čime je izbio na četvrto mesto na svetskoj listi i zadržao mesto broj jedan u Kini.

Petoplasirani Vivo prodao je blizu 26 miliona pametnih telefona u posmatranom tromesečju, prigrabivši tržišni udeo od 6,8 posto, uz rast prodaje od 84,6 procenata. U Gartneru kažu da povećanje prodaje ova kompanija duguje tržištima u usponu u azijsko-pacifičkom regionu, uključujući Indiju, gde je Vivo registovao skok prodaje za više od 220 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.