Vesti -

Ekspanzija isporuka oporavlja Japan

Tokio -- Japanski izvoz je porastao u aprilu 2017. peti mesec uzastopno, zahvaljujući ekspanziji isporuka mašina, poluprovodnika i čelika.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

To je signal da robusnija tražnja u inostranstvu podržava stabilan ekonomski oporavak zemlje izlazećeg sunca.

Izvoz je u aprilu povećan za 7,5 odsto međugodišnje na 6,3 hiljade milijardi jena (56,7 milijardi dolara), nakon 12-procentnog rasta u martu, pokazali su danasnji podaci Ministarsva finansija u Tokiju, a prenosi agencija Asošiejted pres.

Istovremeno, uvoz je zabeležio skok od 15,1 posto na 5,8 hiljada milijardi jena, što je četvrti mesec rasta usled većih rashoda na uvoz energenata. Naime, japanski uvoz nafte i gasa je u posmatranom mesecu porastao skočio za gotovo 60 posto u odnosu na godinu ranije.

U ukupnoj robnoj razmeni sa svetom, Japan je ostvario spoljnotrgovinski višak od 481,7 milijardi jena (4,33 milijarde dolara), što je pad od gotovo 41 procenat u odnosu na isti lanjski mesec.

Izvoz u Kinu je uvećan za 15 posto, a isporuke u SAD su zabeelžile rast od 2,6 odsto.

Uprkos porastu izvoza na američko tržište, japanski trgovinski suficit sa Sjedinjenim Državama je splasnuo za 4,2 posto u aprilu na godišnjem nivou na 586,7 milijardi jena (5,27 milijardi dolara), budući da je uvoz porastao za približno 10 procenata.

Trgovina s drugim azijskim zemljama, kao što su Južna Koreja i Tajvan, oporavila se u poslednje vreme, što potpomaže jačanje japanskog privrednog rasta.

Očekuje se da će izvoz Japana nastaviti ekspanziju, s ozbirom na to da globalni ekonomski rast dobija zamajac, ali zabrinutost zbog obećanja američkog predsednika Donalda Trampa o uvođenju protekcionističke trgovinske politike, ipak, baca senku na te perspektive.

Kada je reč o obimu, japanski izvoz je u aprilu porastao za 4,1 odsto u odnosu na godinu ranije, treći uzastopni mesec, što je još jedan znak uspona tražnje na stranim tržištima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.