Vesti -

Peru Trampa, ali on je izgleda ipak uvredio Nemce

Glavni ekonomski savetnik američkog predsednika Donalda Trampa, Geri Kon, potvrdio je da je Tramp kritikovao Nemačku na sastanku s liderima EU u Briselu.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Getty images)
(Foto: Getty images)

- "Nije on tako rekao, bilo i problema u prevodu"

- Tramp: Nemci su loši, vrlo loši, strašno

"On (Tramp) je rekao da su Nemci vrlo loši po pitanju trgovinskih praksi, ali on ne želi da ima problem sa Nemačkom", rekao je Kon novinarima na samitu Grupe sedam na Siciliji.

Kako je dodao, Tramp je na sastanku sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom i predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom kazao da je njegov otac imao nemačke korene, u nastojanju da ukaže da nema ništa protiv nemačkog naroda.

Trampov portparol Šon Spajser je izjavio da Tramp ima "ogromno poštovanje" prema Nemačkoj i da se samo požalio na njene nepravedne trgovinske prakse.

Junker je, takođe, pokušao da umanji značaj Trampove izjave, navodeći da je u pitanju bila greška u prevodu.

"Reč 'bad' (loš) je prevedena nemačkom rečju "boese", što takođe može da znači zao, a što je dovelo do konfuzije kada su mediji koji koriste engleski jezik ponovo preveli sa nemačkog na engleski", kazao je Junker.

"Nije tačno da je predsednik Tramp zauzeo agresivan pristup kada je govorio o trgovinskom suficitu Nemačke. On je rekao da SAD imaju probleme sa suficitom Nemačke", istakao je Junker.

Nemački list "Špigl" je objavio danas da je Tramp uputio salve kritika na račun Nemačke i njene prodaje automobila u Sjedinjenim Državama na jučerašnjem sastanku s liderima Evropske unije.

"Nemci su loši, vrlo loši", rekao je Tramp na sastanku s predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom, predsednikom Saveta Evropske unije Donaldom Tuskom i drugim visokim zvaničnicima u Briselu, objavio je nemački list u svom elektronskom izdanju, prenela je agencija Frans pres.

"Pogledajte milione automobila koje prodaju u SAD-u. Strašno. To ćemo zaustaviti", navodno je rekao Tramp, prema rečima ljudi koji su "učestvovali na sastanku".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.