Vesti -

Plata bez rada morala bi da se oporezuje

Reforma sistema socijalne zaštite koja bi uključila i uvođenje osnovnog jednakog prihoda za sve, bez uslova, zahteva i ozbiljnu analizu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock.com
Foto: Thinkstock.com

Takođe, efikasnost prihoda u suzbijanju siromašta zahtevala bi i uvođenje novog poreza, upozorila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Osnovni prihod opet se našao u fokusu interesovanja nakon potresa na tržištu rada, koje je, između ostalog, prouzrokovala i učestala upotreba robota u proizvodnji.

Tako je Finska već pokrenula odgovarajući pilot-projekat, a italijanska opoziciona stranka Pet zvezdica najavljuje uvođenje "građanske plate" ako dođe na vlast.

U slučaju da se ukinu postojeći sistemi socijalne zaštite, a novac se preusmeri u isplatu bezuslovnog dohotka svim radno sposobnim građanima, njegov iznos biće manji od socijalnih naknada koje trenutno dobija većina njih, upozorava OECD.

"Zato bi isplata socijalno i politički relevantnog iznosa osnovnog dohotka verovatno zahtevala dodatne rashode u sektoru socijalne zaštite, a time i veće poreske prihode", poručuju iz OECD.

U OECD su zaključili da bi stope siromaštva u Finskoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji porasle dok bi u Italiji ostale nepromenjene.

U Francuskoj, i u nešto manjoj meri u Finskoj i Velikoj Britaniji domaćinstva sa srednjim dohotkom bila bi na dobitku jer trenutno ne ispunjavaju uslove za nadoknade bazirane na kvalifikovanoj nivou primanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.