Vesti -

Ko se još seća crne srede - oborili rekord

Njujork -- Akcije na Vol stritu rastu šesti dan zaredom, a pojedini indeksi su na rekordno visokom nivou, dok su cene nafte naglo pale.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Akcije na Vol stritu beleže rast usled dobrih rezultata maloprodajnih firmi u prvom tromesečju, navodi Asošiejted pres, a većina svetskih berzi pozitivno je reagovala na izveštaj sa sastanka američkih Federalnih rezervi na kojem su razmatrane referentne kamatne stope.

Indeksi Standard end Pur 500 i Nasdak su na istorijskom maksimumu. Standard end Pur 500 porastao je 0,5 odsto, na rekordni nivo od 2.417 poena, dok je Nasdak porastao 0,9 odsto i dostigao rekordni nivo od 6.215 poena. Na sredini dana indeks Dau Džons u plusu je za 0,4 odsto i na nivou od 21.090 poena.

Prema beleškama sa sastanka u Federalnim rezervama, zvaničnici su naznačili da bi uskoro mogla biti povećana referentna kamatna stopa. Analitičari ocenjuju da je bilo jasno da će uskoro biti drugo podizanje kamata ove godine, ali da su izgledi za treće podizanje neizvesni imajući u vidu nesigurnost zbog predsednika Donalda Trampa, navodi AP.

Cene nafte su naglo pale. Prema podacima Blumberga, referentna američka nafta pojeftinila je za 4,4 odsto, na 49,1 dolara po barelu, a nafta Brent za 4,0 odsto, na 51,8 dolara po barelu.

Cene nafte naglo su pale posle odluke Organizacije zemalja proizvođača nafte (OPEK) da se za devet meseci produži ograničenje proizvodnje nafte kako bi se poduprle cene. Blumberg navodi da su cene pale zato što je dogovoreno da se ograniči proizvodnja, ali ne i da se još smanji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.