Vesti -

Investitori se uspaničili, kako se ovo desilo Kini

Mudis je srušio kreditni rejting Kine sa Aa3 na A1, i to s negativnim izgledima upozoravajući na rastući unutrašnji dug.

Izvor: Večernji list
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Rejting im je sada isti kao onaj Saudijske Arabije, Japana i Estonije.

Kinezi su oštro odbacili kritike Mudisa kao neosnovane, ali vest je preplašila investitore pa je pala vrednost nekoliko valuta i robe koju Kina najviše uvozi. Nikl je jeftiniji za 2,1 odsto, bakar za 0,6 odsto, a gvožđe čak 4,7 odsto što je posledica očekivanja nižih narudžbina iz Kine.

Kinezi su potez Mudisa ocenili kao malicioznost jer njihov kreditni rejting nije 'diran' od 1989. Većinu duga imaju domaći ulagači i kvazidržavne institucije.

“Apsolutno su neosnovane tvrdnje Mudisa da Vlada ne može da plaća dug i dug državnih firmi”, saopštilo je ministarstvo finansija Kine dodajući da je bonitetna kuća podcenila kapacitet Vlade za sprovođenje dubokih reformi i jačanje tražnje na tržištu.

Neobično kod odluke da se snizi kreditni rejting Kine jeste i činjenica da većinu kineskog duga imaju domaći ulagači i kvazidržavne institucije dok se tek mali deo duga prodao inostranim ulagačima. Javni dug Kine popeo se lani na 260 odsto BDP-a, što je velik skok u odnosu na 2008. kada je iznosio 160 odsto BDP-a, ali tek je 12 posto BDP-a vredan dug prodat strancima. I Mudis napominje da bi se pritisak na javne finansije mogao znatno ublažiti reformama, koje su zapravo prioritet kineske politike i administracije predsednika Si Đinpinga.

Nominalni rast BDP-a Kine u prvom tromesečju 2017. iznosio je 11,8 odsto, što je najbrži rast u poslednjih pet godina, ali brzi rast tera i inflaciju koja nagriza zarade kompanija pa je time teže otplaćivati dugove državnih firmi. Ipak, kinesko ministarstvo finansija ističe da kontrolišu pokazatelje i da očekuju umereni rast u narednih nekoliko godina. Cilj im je da postignu rast od 6,5 odsto BDP-a u tekućoj godini, ali i podstaći tražnju unutar ekonomije.

Već neko vreme je primetno usporavanje narudžbina iz Kine, ali Mudis je podstakao paniku među trgovcima robom i metalima. Berzanski ulagači nisu se previše osvrtali na mišljenje Mudisa pa je čak i šangajski indeks do kraja trgovanja nadoknadio gubitak vrednosti s početka dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.