Vesti -

Ford u ozbiljnim problemima, menjali i šefa

Generalni direktor Forda Mark Filds napušta kompaniju, a na njegovo mesto dolazi Džim Haket, dosadašnji šef Fordovog odeljenja za autonomna vozila.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Getty images)
(Foto: Getty images)

Odluka o penzionisanju Fildsa (56) i postavljanju Haketa na njegovu poziciju je, kako poručuju iz kompanije, doneta kako bi Ford bio u stanju da se transformiše za budućnost.

"DŽim Haket je pravi čovek za vođenje Forda u periodu transformacije auto-industrije", navodi se u saopštenju predsednika Forda Bila Forda.

Ovakvo saopštenje je usledilo manje od dve nedelje, nakon što je Filds kritikovan na godišnjem sastanku akcionara zbog loših finansijskih rezultata kompanije.

Tokom Fildsovog trogodišnjeg mandata, akcije Forda su izgubile 40 odsto vrednosti. Jedan neimenovani izvor je prošle nedelje potvrdio za agenciju AFP da se planira velika seča radnih mesta u Fordu, koja će pogoditi čak 20.000 radnika.

Drugi najveći proizvođač automobila u Americi trenutno zapošljava oko 202.000 ljudi širom planete.

U aprilu ove godine, Ford je prodao 214.695 vozila, ili za oko 7,2 odsto manje nego u istom mesecu 2016.

Fordov portparol Majk Moran izjavio je prošle nedelje da su neposredni ciljevi kompanije da "podupre stubove profita u osnovnoj delatnosti, da transformiše tradicionalno slabije oblasti u svom osnovnom poslovanju i da agresivno, ali pametno ulaže u nove mogućnosti".

U tom smislu, Ford će uložiti napore za "smanjenje troškova kako bi postao što vitalniji i efikasniji", rekao je Moran, koji nije komentarisao novinske napise o znatnom smanjenju broja zaposlenih, navodi francuska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.