Vesti -

Volstrit i nafta u plusu, intervenisala i naša NBS

Indeksi na Volstritu beleže različite rezultate, a najviše raste vrednost akcija banaka i zdravstvenih kompanija, dok su cene nafte porasle

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Banke predvode rast na Vol stritu usled rasta prinosa na američke obveznice, što će bankama omogućiti da podignu kamate.

Na sredini dana u SAD indeksi Dau Džons i Standard end pur 500 u plusu su 0,2 odsto, dok je Nasdak jedva u minusu.

Evropske berze danas su zabeležile solidne rezultate, iako je teroristički napad u Manečesteru, u kojem su poginule 22 osobe, uznemirio investitore. Iako je trgovanje u Evropi krenulo iz minusa, posle dobrih ekonomskih podataka indeksi su krenuli na gore.

Kompanija IHS Markit saopštila je da je njen indeks nabavki u privredi u evrozoni u maju ostao na 56,8 poena što je najviše u poslednjih šest godina. Nemački institut Ifo saopštio je da je njegov indeks poslovne klime porastao u maju na 114,6 poena s aprilskih 113 poena, što je najviše u poslednjih 26 godina.

Nemački DAX završio je trgovanje u plusu od 0,3 odsto, francuski CAC-40 porastao je 0,5 odsto, koliko je u plusu i indeks Euro stoxx 50. Britanski FTSE 100 pao je 0,2 odsto.

Japanski indeks Nikei 225 pao je 0,3 odsto, šangajski kompozitni 0,5 odsto, a australijski S&P ASX 200 pao je 0,2 odsto. Južnokorejski Kospi porastao je 0,7 odsto, a hongkonški Hang Seng 0,1 odsto.

Cene nafte rastu, iako su najveći deo dana bile u minusu. Referentna američka nafta, prema podacima Blumberga, poskupela je 0,3 odsto na 51,3 dolara po barelu, a nafta Brent 0,2 odsto na 54,0 dolara po barelu.

NBS opet intervenisala

Dinar će sutra mirovati prema evru i zvanični srednji kurs će iznositi 122,9711 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije, koja je i danas intervenisala na medjubankarskom deviznom tržištu kupovinom 15 miliona evra.

Dinar će prema evru biti jači za 0,4 odsto nego pre mesec dana, a na godišnjem nivou će biti slabiji za 0,2 procenta. Od početka godine, dinar je prema evru ojačao za 0,4 procenta.

Indikativni kurs dinara prema dolaru je danas oslabio za 0,2 odsto na 109,5413 dinara za jedan dolar.

Dinar je prema američkoj valuti jači za 3,8 odsto nego pre mesec dana, dok je na godišnjem nivou kurs nepromenjen u odnosu na isti dan prošle godine.

Sutrašnja vrednost domaće valute prema novčanoj jedinici evrozone je najviša u ovoj godini, a najniža je zabeležena 3. i 13. februara, kada je kurs iznosio 124,0174 dinara za evro.

NBS je od početka godine kupila 100 miliona evra na medjubankarskom deviznom tržištu, uključujući i današnju intervenciju, i prodala 345 miliona evra, kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.