Vesti -

"Ruske banke i Agrokor? Nema tu politike"

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je u Moskvi da nema političke pozadine u odlukama ruskih banaka u slučaju Agrokora.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto
Foto

Lavrov je to rekao tokom susreta sa hrvatskim kolegom Davorom Ivom Štirom, koji je svoju posetu Ruskoj Federaciji ocenio početkom nove faze u odnosima Hrvatske i zvanične Moskve nakon 11 godina stagnacije.

"Mi ne vidimo političku pozadinu, mi smo razgovarali o tome u okviru pitanja ekonomske saradnje. Smatramo da postoje dobre mogućnosti saradnje u bankarskom sistemu. Kao što znate, Sberbank i VTB su među poverenicima Agrokora. Naši bankari su zainteresovani za njegov oporavak, naravno uzevši u obzir probleme koje Agrokor ima".

Tako je Lavrov odgovorio na pitanje novinara imaju li odluke ruskih banaka političku pozadinu nakon izjava premijera Andreja Plenkovića, koji je tokom posete Kijevu ponudio ukrajinskim vlastima iskustva za mirnu reintegraciju teritorija te zemlje.

Lavrov je istakao da to pitanje treba da rešavaju direktni učesnici.

"Politički aspekt je ovde samo jedan - mi ćemo podržati rešenje koje će zadovoljiti i naše banke i Agrokor", rekao je Lavrov.

Štir je, kako je prenela Hina, izrazio zadovoljstvo zbog toga što ruska strana dobro razume šta je to što hrvatska vlada čini u svrhu stabilizacije tog koncerna.

Šef hrvatske diplomatije naglasio je da počinje nova faza u odnosima između Zagreba i Moskve nakon 11 godina stagnacije.

"Prošlo je gotovo 11 godina od posete hrvatskog ministra spoljnih poslova Moskvi, prema tome, ovo što danas činimo je otvaranje nove faze u dijalogu između Hrvatske i Ruske Federacije", rekao je Štir.

Inače, ovaj susret je došao dva dana uoči 25. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa dveju država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.