Vesti -

"Ako sve prođe kako treba, isplata Grčkoj"

Brisel -- Odluka o tome da li je Grčka uradila dovoljno da dobije sledeću tranšu koja joj sleduje u okviru programa pomoći mogla bi biti odmah doneta.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Parlament Grčke je, uprkos protestima sindikata i građana, u četvrtak doneo nove mere štednje, koje su bile uslov kreditora da odobre isplatu sedam milijardi evra kreditne pomoći koje će joj poslužiti da Evropskoj centralnoj banci vrati deo duga od četiri milijarde evra, a dve milijarde privatnim poveriocima.

To je rekao predsednik Evrogrupe Jerun Dijselblum uoči sastanka ministara finansija 19 zemalja članica evrozone, dodajući da bi, ukoliko sve prođe kako treba, dogovor o isplati pomoći može da se postigne.

Prema odredbama programa pomoći Grčka treba da sprovede niz ekonomskih reformi da bi dobila novac od svojih poverilaca EU i MMF.

Poverioci Grčke u evrozoni su takođe rekli da će ponuditi mogućnost olakšice duga ukoliko ispuni svoju stranu dogovora.

"Očekujem i radim na tome da se dogovor postigne danas ali to neće biti konačni dogovor. Uvek smo rekli da će finalna, konačna odluka o dodatnim merama o olakšici duga doći na kraju programa, što će biti iduće godine", rekao je Dijselblum.

Uoči sastanka ministara finansija evrozone u Briselu, grčki zvaničnici izrazili su nadu da će se odobriti isplatu naredne tranše kreditne pomoći, i da će se, pre svega, jasno obavezati o donošenju mera koje bi joj olakšale otplatu ogromnog javnog duga od 179 odsto njenog bruto-domaćeg proizvoda.

Prošle nedelje grčki parlament usvojio je još jedan paket mera štednje i reformi da bi dobio novu tranšu pomoći i počeo pregovore o smanjenju tereta duga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.