Vesti -

Ni za vreme SSSR je nije bilo, a sada krenula

Vladivostok -- U rusku luku Vladivostok stigao je prvi putnički brod iz Severne Koreje sa 40 putnika, čime je uvedena nova redovna pomorska linija koja će povezati dve zemlje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Prvi putnici na brodu, koji je u sredu uveče krenuo iz severnokorejske luke Rason, bili su predstavnici kineskih putničkih agencija i ruski državljani, a prevoz turista očekuje se sledeće nedelje.

Brod, koji ima 40 kabina i može da primi 200 putnika i oko 1.500 tona tereta, restoran, dva bara, saunu i salu za zabave, saobraćaće jednom nedeljno.

Japan je izrazio zabrinutost zbog pokretanja prve pomorske linije između Severne Koreje i Rusije, najavljujući da će pažljivo pratiti ovaj razvoj događaja u kontekstu napora da se obuzdaju nuklearne pretnje Severne Koreje, prenosi Sputnjik.

Između Rusije i Severne Koreje dosad nisu saobraćali putnički brodovi.

Severnokorejski grad Rason koji se graniči sa ruskom Primorskom teritorijom i kineskom provincijom Đilin ima status specijalne ekonomske zone.

Čak i u sovjetsko vreme, kada su veze između SSSR i Severne Koreje bile aktivnije, nije postojala teretno-putnička pomorska linija između dve zemlje, podseća TASS.

Saobraćaj između dve zemlje dosad se odvijao avionskim putem između Vladivostoka i Pjongjanga i železnicom preko stanice Hasan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.