Vesti -

7 decenija posle:Indija jača od kolonijalnog gazde

Indija bi, sedam decenija nakon što je stekla nezavisnost, mogla da zaseni svog bivšeg kolonijalnog vladara.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
(Foto: Getty images)
(Foto: Getty images)

Ta zemlja mogla bi ove godine da istisne Ujedinjeno Kraljevstvo iz "društva" vodećih pet ekonomija sveta, prema novoj analizi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o projekcijama rasta.

Indija će, takođe, preteći Nemačku 2022. godine i postaće četvrta najveća ekonomija u svetu, zahvaljujući godišnjoj stopi rasta od 9,9 odsto nominalno, prema izveštaju te međunarodne finansijske institucije sa sedištem u Vašingtonu, prenosi Raša tudej.

MMF je, međutim, upozorio na izazove sa kojima će Indija morati da se suoči kako bi ostvarila pomenutu stopu rasta, kao što su reorganizovanje poreskog sistema, rešavanje problema problematičnih kredita, povećanje produktivnosti i mogućnosti za zapošljavanje, podsticanje korporativnih investicija i prevazilaženje značajnih infrastrukturnih problema.

Prema izveštaju, ekonomija Indije se još uvek oporavlja od odluke vlade u Nju Delhiju da povuče iz opticaja dve najveće novčanice, što je prouzrokovalo nestašicu gotovine u zemlji.

Ekonomisti su zabrinuti i za stanje indijskog bankarskog sektora i javnih finansija, pošto podaci govore da je nivo loših kredita porastao na 16,6 odsto ukupnog kreditnog portfolija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.