Vesti -

Više nije vest - roboti nas menjaju, za 10 godina

Veštačka inteligencija će da preuzme više od polovine svih radnih mesta u narednoj deceniji – predviđaju stručnjaci.

Izvor: B92
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Roboti i veštačka inteligencija zameniće ljude na 50 odsto svih radnih mesta i to za samo deset godina, kaže Kaj fu Li, osnivač kompanije koja se bavi procenom rizika Sinovejšn venčur.

“Revolucija koju će doneti automatizaija biće veća od svih dosadašnjih razvoja zajedno, kao što je električna energija, industrijska revolucija, internet, mobilni internet”, zaključak je konferencije u Pekingu koja se bavila temom mobilnog interneta, a na kojoj je učestvovao i Li.

Veštačka inteligencija je motor koji će zameniti ljude, i njena moć daleko prevazilazi one koje ima čovek, kaže.

Kompanije, u koje je Sinovejšn ulagao, imaju programe koje na primer, mogu da razlikuju tri miliona lica istovremeno ili da izvrši procenu da li je neko kreditno sposaoban za osam sekundi.

“To su radnje koje su nadljudske, i mislimo da će biti potrebne svakoj industriji, i najverovatnije će zamniti 50 odsto poslova koji sada ljudi obavljaju”, kaže Li.

Ovaj inženjer tehnologije ipak ne misli da mašina može u svemu da zameni čoveka.

“Verujem da nikada neće biti dobri u nekim stvarima, kao što je dodir, misao, srce...A ima poslova koji upravo zahtevaju osetljivost ljudske ruke”.

Međutim, siguran je da će neke kompanije uništiti zauvek, posebno u onim sektorima inudstrije koje se razvijaju presporo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.