Vesti -

Dobar posao za Poljake, VW kod njih pravi kombije

Nemački proizvođač automobila Folksvagen planira da proizvodi električne kombije u novoj fabrici u Poljskoj.

Izvor: SEEbiz
Podeli
(Foto: Getty images)
(Foto: Getty images)

"Aktuelna faza projekta uključuje projektovanje vozila u Hanoveru. Sledeća faza predviđa premeštanje proizvodnje u novu fabriku u Vrzesniju u zapadnoj Poljskoj", rekla je portparolka VW Dagmara Pristak.

Pristak nije želela da iznese detalje o tom poslovnom potezu. Iz Folksvagena su poručili tek kako će nove električne kombije početi da isporučuju ove godine.

Poput modela koji koriste fosilna goriva, i novi električni kombiji puniće se nakon pređenih više od 200 kilometara i moći će da prevoze teret do 1,7 tona.

Folksvagen je počeo da gradi novu fabriku u Poljskoj 2014. godine, a vrednost ulaganja procenjuje se na oko 800 miliona evra.

Prošlu godinu VW zaključio je s neto dobiti od 5,1 milijardi evra, preotevši japanskoj Toioti poziciju vodećeg proizvođača u svetu po broju prodatih automobila.

U 2015. kompanija je poslovala s gubitkom od 1,6 milijardi evra zbog skandala s falsifikovanjem podataka o emisiji štetnih gasova. Iz kompanije ističu kako im je cilj do 2025. godine postati svetski lider u proizvodnji električnih automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.