Vesti -

Može da prevozi ljude, ima 100 kg i leti VIDEO

Konačno je poleteo prvi dron koji može da prevozi ljude, a iako nije reč o klasičnom letećem automobilu, predstavlja prvi konkretan korak ka tom transportu.

Izvor: Index
Podeli
(Foto: Thinkstock.com, ilustracija)
(Foto: Thinkstock.com, ilustracija)

Dugo očekivana letelica Lerija Pejdža, jednog od osnivača Gugla, konačno je poletela. Ime joj je Kitty Hawk Flyer, a već ovog leta mogla bi da osvaja kupce.

Iako je daleko od ideje prvog letećeg automobila, kako je prvobitno najavljivan, ovo je prvi konkretan proizvod tog tipa.

Za sada je to „samo“ dron, dovoljno moćan da ponese jednu osobu, ali i da uzleti i sleti nezavisno od podloge. Ima 100 kg, a pokreće ga osam elektromotora sa Li-ion baterijama.

Najkraće rečeno, Kitty Hawk Flyer ima efekt kakav je imao Kavasakijev džet-ski pred četiri i više decenije.

To je igračka koja daje novu dimenziju pojma slobode kretanja. Možda najveća vrednost ove letelice je činjenica da se radi o prevoznom sredstvu za koje nije potrebna pilotska dozvola. Jedini uslov je da se koristi izvan naseljenih mesta.

Cena za sada nije poznata, ali već sada je moguće sufinansirati projekt sa 100 dolara što osigurava 2.000 dolara popusta pri kupovini.

Sasvim je sigurno da se radi o prvom u nizu proizvoda koji će u narednim godinama imati svoju ulogu u transformaciji pojma ličnog transporta. Prepreke su brojne, od onih zakonskih do bezbednosnih, ali sve govori kako su promene neizbežne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.