Vesti -

Budžet na stolu, Tramp se izgleda, ne plaši

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da će demokrate će biti krivci ukoliko federalna vlada ostane bez finansija.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

On je minimizirao je ozbiljnost posledica od potencijalne blokade federalne vlade, do kog će doći ukoliko Kongres do večeras u ponoć ne postigne dogovor o budžetu za fiskalnu 2017. godinu.

"Videćemo šta će se dogoditi. Ukoliko dođe do blokade, doći će do blokade", izjavio je predsednik SAD u intervjuu za Rojters, povodom navršavanja prvih 100 dana njegovog predsedničkog mandata.

Kako je dodao, demokrate će biti krivci ukoliko federalna vlada ostane bez finansija.

Kongres ima rok do ponoći da usvoji zakon o budžetu ili će se u suprotnom suočiti sa blokadom, što će prouzrokovati da na stotine hiljada državnih službenika bude poslato na neplaćeno odsustvo, dok će mnoge državne agencije i nacionalni parkovi zatvoriti svoja vrata.

Republikanci su u sredu predstavili kratkoročni budžetski plan za finansiranje aktivnosti vlade u trajanju od još nedelju dana, što bi im omogućilo dodatno vreme za pregovore sa demokratama o budžetu za ostatak fiskalne godine koja se završava 30. septembra.

Tramp je rekao za Rojters da bi blokada vlade bila "veoma negativna stvar", ali da je administracija spremna ukoliko do toga dođe.

U opširnom intervjuu za britansku agenciju, predsednik SAD je stao u odbranu svog poreskog plana, za koji kritičari tvrde da će doprineti povećanju deficita SAD.

"Sklopićemo trgovinske sporazume koji će neutralisati najveći deo deficita. Imaćemo trgovinske sporazume koji će biti daleko bolji od sadašnjih", poručio je Tramp.

On je, takođe, istakao da bi bilo nepravedno ponuditi paket pomoći Portoriku koji je američka teritorija, jer bi to, kako kaže, bilo nepošteno prema narodu u američkim saveznim državama.

U sklopu budžetskih pregovora, demokrate su zatražile finansijsku pomoć za program "Medikejd" Portorika, kojim se pokriva zdravstveno osiguranje za siromašne, ali su se brojni republikanci usprotivili toj ideji.

"Mislim da nije pošteno prema narodu u Ajovi, i prema narodu Viskonsina, Ohaja, Severne Karoline i Pensilvanije, da spasavamo Portoriko milijardama i milijardama dolara", istakao je Tramp.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.