Vesti -

Arapi: Nafta nam više nije broj jedan, imamo bolje

Saudijska Arabija ima plan kako da stvori hiljade radnih mesta – radiće na projektima za solarnu energiju.

Izvor: B92
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

U vreme kada Kraljevina pokušava da svoju ekonomiju preusmeri na druge sektore kako ne bi bila toliko zavisna od nafte, Arapi se nadaju da bi novi solarni projekti mogli da generišu oko 7.000 radnih mesta do 2020. godine i malo reformišu lokalnu industriju.

Tamošnje ministarstvo energetike planira da izgradi ogromne solarne panele, isto tako ogromne snage, a trebaće im i početnog kapitala.

"Mi želimo da stvorimo nešto vredno“, rekao je direktor kancelarije za obnovljive izvore Al Šehri.

"Ne samo da želimo da pomognemo firmama u tom sektoru, da bi onda mogli da zapošljavaju više, nego želimo dobrobit i za krajnjeg potrošača. Želimo takođe, da sve što radimo u tom smislu bude konkurentno, a možemo na tom polju da se takmičimo na globalnom nivou“, rekao je on.

Rijad želi da ode više nafte za izvoz, tako stvarajući više prihoda vlade, a istovremeno diversifikaciju ekonomije od nafte.

"Mi to vidimo i kao dopunu prihoda od nafe, ali se i savršeno uklapa u našu sve veću tražnju za energijom iz obnovljivih izvora.“

On je izneo i podatke da je potrebno dnevno 900.000 barela nafte da bi se pokrenuli klima-uređaji i svetla u letnjim mesecima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.