Vesti -

Upozoravaju: I posle 4 godine, novo odlaganje

Tokio -- Guverner centralne banke Japana (BoJ) Haruhiko Kuroda upozorio je da će rok za ostvarenje ciljane inflacije, "verovatno" biti još jednom odložen.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ciljana inflacija se prekoračuje već četiri godine, javlja agencija Frans pres.

Kuroda je dodao i da centralna banka neće smanjiti program monetarnih olakšica dok god se ne dostigne ciljana inflacija od dva odsto.

"Verovatno će tajming za dostizanje inflacije iznad dva odsto na stabilan način biti kasnije nego mart 2019", rekao je on novinarima.

Dvocifrena inflacija se smatra ključnom za okončanje višegodišnje deflacije i postavljanje usporene japanske ekonomije na stabilan put.

Banka Japana je saopštila, nakon dvodnevnog zasedanja, da je smanjila prognozu godišnje inflacije sa prethodnih 1,5 procenata na 1,4 odsto za fiskalnu godinu koja završava u martu 2018.

Istovemeno, podigla je projekcije privrednog rasta za tekuću fiskalnu godinu na 1,6 odsto sa ranijih 1,5 procenata. Centralna banka je, takođe, ostala pri masivnom programu kupovine aktiva od 80 hiljada milijardi jena (719 milijardi dolara), i saopštila da će i dalje nastojati da održi prinose na 10-godišnje državne obveznice oko nule.

Obe mere su ključne u nastojanjima BoJ-a da poveća potrošačke cene i stimuliše privredni rast, dodaje francuska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.