Vesti -

Privremeni poslovi se gase, skače nezaposlenost

Madrid -- Stopa nezaposlenosti u Španiji je u prvom ovogodišnjem tromesečju blago porasla na 18,8 odsto, delom zbog gašenja sezonskih poslova oko zimskih praznika.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Broj nezaposlenih osoba u Španiji je u periodu januar-mart porastao za 17.200 na 4,3 miliona, saopštio je španski Nacionalni institut za statistiku, a prenosi agencija AP.

To je u suprotnosti sa podacima iz četvrtog tromesečja 2016. godine, kada je stopa nezaposlenosti pala na 18,6 odsto, najniži nivo u sedam godina.

Ipak, na godišnjem nivou, stopa nezaposlenosti je u prvom kvartalu pala za 2,3 procentna poena.

Rast nezaposlenosti na kvartalnom nivou je, kako poručuju iz španskog Ministarstva ekonomije, posledica sezonskih prilagođavanja, jer je to obično period kada se brojni privremeni poslovi u uslužnom sektoru gase nakon božićnih praznika.

Stopa nezaposlenosti među osobama mlađim od 25 godina je u prvom kvartalu pala za jedan procentni poen, na 42 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Stopa nezaposlenosti u Španiji je 2013. godine dostigla vrhunac od 27 odsto, nakon čega je ekonomija te zemlje postepeno počela da izlazi iz petogodisnje finansijske krize.

Španija i dalje ima drugu najveću stopu nezaposlenosti u 28-članoj Evropskoj uniji posle Grčke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.