Vesti -

SUV pogurao Fijat, berze treperele

Dobit Fijat Krajsler Automobila porasla je za 11 odsto, znatno iznad očekivanja, budući da su se preorijentisali sa sedana na profitabilnija sportska vozila.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Getty images)
(Foto: Getty images)

Istovremeno, akcije FCA su skočile najviše u tri meseca, izveštava agencija "Blumberg".

Prilagođena dobit pre kamata i oporezivanja u prvom tromesečju porasla je na 1,54 milijardi evra sa 1,38 milijardi evra godinu dana ranije, objavila je danas italijansko-američka kompanija. Analitičari su u proseku predviđali profit od 1,44 milijarde evra.

FCA je potvrdio ciljeve za 2017. godinu, među kojima je i prilagođena dobit pre kamata i poreza od najmanje 7,0 milijardi evra.

Zaradu u prvom kvartalu je pogurao rastući profit luksuznog brenda Maserati i poboljšanje poslovanja u Evropi. Maseratijev profit se vinuo sa prošlogodišnjih 16 miliona na 107 miliona evra u prvom kvartalu ove godine, na krilima novog SUV modela Levante.

Dobit u ranije problematičnom evropskom poslovanju grupe, gotovo se udvostručila na 178 miliona evra, pošto su novi modeli Alfa Romea i budžet Fijata Tipo pomogli proizvođaču automobila da prigrabi tržišni udeo.

U Severnoj Americi zarada je porasla za 1,1 posto na 1,24 milijarde evra, iako su isporuke pale za 6,0 procenata usled okončanja proizvodnje malog automobila Dodž Dart i sedana Krajsler 200, i otpočinjanja proizvodnje novog SUV modela Jeep Compaš.

Akcije Fijat Krajslera skočile su u jednom trenutku čak za 4,6 odsto, što je najoštriji dnevni rast od 24. januara, a rano popodne u 2:08 časova trgovane su na berzi u Milanu po ceni većoj za 3,7 posto, na nivou od 10,05 evra. Akcije FCA su ove godine porasle za 16 procenata, što je rezultiralo rastom vrednosti kompanije na 14,9 milijardi evra, navodi "Blumberg".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.