Vesti -

Tramp opet trese svet, najveća mera u istoriji SAD

Porez za američke kompanije smanjiće se na 15 odsto sa sadašnjih 35 odsto, rekao je ministar finansija SAD Stiv Menučin.

Izvor: B92, Beta
Podeli
(Foto: Getty images)
(Foto: Getty images)

On je u razgovoru za televiziju CNBC, odgovarajući na pitanje o fiskalnoj reformi američkog predsednika Donalda Trampa rekao: "Neću da ulazim u detalje ali dozvolite mi samo da kažem, pošto se cifra od 15 odsto pojavila u štampi poslednjih dana, da mogu da potvrdim da će porez za kompanije biti 15 odsto".

Ministar je odvojeno u govoru u Vašingtonu rekao da će Trampov poreski plan predstavljati "najveće poreska smanjenja i najveću poresku reformu" u istoriji SAD.

Menučin je rekao da će smanjena poreska stopa biti pre svega usmerena na male firme.

"To neće biti nova mogućnost koja će dozvoliti bogatim ljudima da plaćaju 15 odsto poreza a treba da plaćaju više. To će biti za male kompanije koje treba da budu motor privrede, i one će imati sve prednosti", rekao je on.

Bela kuća treba da objavi glavne crte Trampovog predloga o poreskoj reformi. Tramp želi smanjenja poreza za pojedince i kompanije, u nastojanju da ispuni svoja predizborna obećanja da će doneti radna mesta i prosperitet sreoj klasi.

Donald Tramp je tokom izborne kampanje obećao da će reformisati poreski sistem i smanjiti fiskalne namete koji opterećuju i kompanije i domaćinstva.

Prema neimenovanom zvaničniku upoznatom sa planom poreska stopa za privatna lica biće smanjena za nekoliko procentnih poena, sa 39,6 odsto na negde oko 35 odsto.

Menučin je takođe nagovestio da reforma neće uključivati poreze na uvoz, što žele neki republikanski članovi Kongresa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.