Vesti -

Radnici Alitalije odbili plan za spas

Radnici italijanske avio-kompanije Alitalije odbili su plan za restrukturiranje poslovanja, koji je nedavno predložilo rukovodstvo kompanije i sindikati.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Getty images)
(Foto: Getty images)

Gotovo 90 odsto od ukupno 12.500 zaposlenih učestvovalo je u glasanju i više od polovine njih se usprotivilo tom planu, prenosi agencija Frans pres.

Vlada u Rimu je upozorila da ne postoji alternativa tom planu, kojim se poziva na ukidanje 1.700 radnih mesta i osmoprocentno rezanje plata, s obzirom na to da je kasa Alitalije prazna.

Italijanski mediji izveštavaju da će rukovodstvo Alitalije možda već danas zatražiti od države da imenuje vanredne upravnike koji će pripremiti potencijalno preuzimanje ili likvidaciju avio-kompanije.

Alitalija je de fakto pod kontrolom Etihad ervejza, koji je preuzeo 49-procentni udeo kada je spasio Alitaliju 2014. godine od bankrota.

Pritisak za pronalaženjm rešenja je sve veći, pošto se očekuje da će Alitalija ovog meseca ostati bez novca, osim ukoliko pod hitno ne pronađe sredstva.

Etihad i italijanske banke, Intesa Sanpaolo i Unikredit, saopštili su da će "ubrizgati" nova sredstva, ukoliko sindikati pristanu na novi kolektivni ugovor o radu i smanjenje broja zaposlenih.

Alitalija je u problemima zbog jake konkurencije u vidu niskotarifnih kompanija i zbog višegodišnjeg nagomilavanja gubitaka, navodi AFP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.