Vesti -

I to se desilo - Grčka oduševila kreditore

Grčka je u 2016. imala visok primarni budžetski suficit od 3,9 odsto bruto domaćeg proizvoda, objavila je grčka nezavisna statistička agencija.

Izvor: Beta
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Kako prenosi AP, ovako visok primarni suficit, u koji nisu uračunati troškovi servisiranja duga, mogao bi da pruži olakšanje levičarskoj vladi koja ne može da reši nesuglasice s kreditorima i odmrzne zajam za rešavanje teške finansijske situacije, koji je Grčkoj potreban do jula.

Kreditori su kao željeni cilj postavili primarni suficit od 0,5 odsto BDP.

Ministar finansija Euklid Cakalotos je u Vašingtonu na godišnjem sastanku Međunarodnog monetarnog fonda i planirano je da se sastane sa kreditorima kako bi se prevazišle nesuglasice i postigao dogovor tokom narednog meseca.

Grčka, koja očekuje pomak na sastanku MMF-a koji se održava danas i sutra uz prisustvo zvaničnika svih zemalja zone evra, juče je pozvala MMF i Nemačku da postignu "kompromis" o smanjenju javnog duga svoje zemlje.

"Sada je na MMF-u i Nemačkoj da načine ustupke kako bi se pronašao kompromis", rekao je portparol grčke vlade Dimitris Canakopulos, a preneo AFP.

MMF i Nemačka se već mesecima spore o ublažavanju duga koje je Grčkoj obećano u zamenu za reforme i štednju, pri čemu MMF traži suštinsko smanjenje kako bi se finansijski doprinelo izvlačenju Grčke iz finansijskih problema, dok Nemačka odlaže ovo pitanje do okončanja svojih parlamentarnih izbora krajem 2017, pri čemu traži od MMF-a da plati svoj deo u programu zajma za Grčku.

Kako navodi AFP, Canakopulos je rekao da bi dogovor MMF-a i Nemačke omogućio ministrima finansija zone evra da nastavak programa oporavka Grčke usvoje na narednom sastanku 22. maja, što bi otvorilo put za novu isplatu Grčkoj pre jula, kada joj na naplatu dolazi sedam milijardi evra.

Plan je da se Grčka pripremi da može da se ponovo zadužuje na tržištu posle avgusta 2018. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.