Vesti -

Evo dokaza: Švajcarci su svetski manipulatori

Iako je činjenica da Švajcarska utiče na kurs, ona to čini iz drugih razloga nego Kina, pa se pomalo neopravdano našla na SAD listi svetskih manipulatora kursom

Izvor: Večernji list
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Američko ministarstvo finansija navelo je Švajcarsku kao jednu od zemalja koje manipulišu kursom, uz Japan, Koreju, Tajvan, Kinu i Nemačku.

Švajcarska, drže Amerikanci, ispunjava dva od tri kriterijuma da bi se mogla označiti manipulatorom – održava budžetski višak i njena centralna banka redovno interveniše na deviznom tržištu.

Treći kriterijum, da ima trgovinski suficit sa SAD veći od 20 milijardi dolara, ne ispunjava, jer ima višak od 13,7 milijardi. Centralna banka Švajcarske (SNB) je lani otkupila oko 66 milijardi evra na deviznom tržištu.

Analitičar Admiral marketsa Josip Kokanović kaže da Švajcarska banka zaista pokušava da manipuliše kursom svoje valute i to priznaje.

“U svakom obraćanju javnosti navodi da je franak ekstremno precenjen i da želi slabljenje. Banka je i namerno prodavala franke i kupovala evre kako bi slabila kurs. Ali Švajcarci time žele da spreče deflaciju, a ne direktno da povećaju izvoz. kao što je slučaj kod Kine", ističe valutni analitičar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.