Vesti -

Soros dimna zavesa, Orban sprema nešto mnogo gore

Beograd/Budimpešta -- Mađarska je nedavno usvojila zakon kojim se praktično zabranjuje rad Centralnoevropskom univerzitetu Džordža Sorosa.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Danima su desetine hiljada Mađara protestovale ulicama Budimpešte u znak podrške Centralnoevropskom univerzitetu, za koji smatraju da je meta novog zakona koji je usvojio parlament na predlog vlade Viktora Orbana.

Prema odredbama zakona o obrazovanju, koji je početkom aprila usvojio parlament, CEU bi morao da promeni ime i da otvori kampus u SAD, kako bi nastavio da radi.

Poreklom Mađar, milijarder Soros je 1991. godine osnovao CEU, koji trenutno pohađa 1.400 studenata iz 108 zemalja.

Novim zakonom su promenjeni propisi kojima se reguliše status 28 stranih univerziteta u Mađarskoj, a CEU tvrdi da su neke odredbe direktno uperene protiv ovog univerziteta i da bi ga mogle naterati na zatvaranje.

U sve se uključila EU, koja pokreće istragu o mađarskom zakonu o visokom obrazovanju za koji mnogi smatraju da je usmeren protiv Centralnoevropskog univerziteta Džordža Sorosa.

U senci tih događaja, kako piše Pestibulevar (www.pestibulevar.hu), leži daleko opakija namera aktuelnog šefa mađarske vlade - Orban priprema “neviđeno podmukli predlog zakona, koji će direktno uticati na život miliona zaposlenih”.

Kako piše autor, od kako su počeli talasi demonstracija širom zemlje povodom onemogućavanja rada CEU, praktično se ni jednom drugom temom ne bavimo osim Sorosom i njegovim univerzitetom.

“Poenta nije u tome da će se možda jedan od biznisa čuvenog milijardera ugasiti u nekom trenutku, već je reč o tome da ovim potezom Orban otvoreno objavljuje rat slobodi obrazovanja”, piše list.

U međuvremenu, niko ne obraća pažnju da se u pozadini sprema Predlog izmene zakona kojim se predlaže produžetak radnog vremena i time praktično ukida prekovremeni rad.

Po ovom predlogu, kako se navodi u tekstu, vlada daje slobodu poslodavcima da raspolažu slobodnim danima radnika po svom nahođenju. To će značiti da će radnicima koji rade u smenama ili obavljaju sezonske poslove biti dovoljan i zakonom propisan samo jedan slobodan dan mesečno.

“Napisan je dakle robovlasnički zakon. Ako ovaj Predlog poslanika prođe i zakon bude usvojen, njegova primena će značiti da radnici mogu biti angažovani na svojim poslovima onako i onoliko koliko poslodavcu odgovara, bez ograničenja i takoreći za džabe”, navodi list.

Praktično ovo znači da će na primer kasirka u Tesku imati obavezu da radi 48 sati nedeljno, tri nedelje uzastopno, i da na kraju meseca dobije četiri ili pet dana slobodno.

“Dok se mi i dalje bavimo CEU pričom, FIDES-ov nezavisni poslanik se pobrinuo da milioni radnika postanu robovi. Zaista podmukao potez. Jer ovo se tiče svih nas. Ne znam da li će neka organizacija pokrenuti proteste na ovu temu, ali blago rečeno – trebalo bi”, navodi se u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.