Vesti -

Dvocifren rast - nova kola idu kao alva

Brisel -- Evropsko tržište automobila zabeležilo je u martu dvocifren rast, budući da se broj registrovanih novih automobila vratio na nivo pre krize.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Evropsko tržište novih automobila je prošle godine zabeležilo ekspanziju od 6,8 odsto, na 14,64 miliona jedinica, što je gotovo na nivou iz 2008. godine, kada je počela ekonomska kriza. Ovo tržište je 2013. godine palo na samo 11,8 miliona komada novih vozila, navodi francuska agencija.

"Broj registrovanih putničkih vozila u Evropskoj uniji porastao je martu 2017. godine za značajnih 11,2 odsto" na ukupno 1,89 miliona jedinica, saopštilo je Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA), prenosi agencija Frans pres.

Snažan rast se uglavnom pripisuje uskršnjim praznicima, koji su lane pali u martu a ove godine u aprilu, objašnjavaju iz Udruženja. Bez obzira na to, "na svih pet velikih tržišta zabeleženi su vrlo snažni rezultati u posmatranom mesecu", dodali su iz ACEA.

Broj novoregistrovanih automobila u Italiji porastao je u martu za 18,2 posto, u Španiji za 12,6 odsto, u Nemačkoj za 11,4, Velikoj Britaniji za 8,4 i u Francuskoj za 7,0 procenata.

Što se tiče prvog kvartala 2017. godine, tražnja za putničkim vozilima u Evropi povećana je za 8,4 procenta na 4,14 miliona vozila.

I ovde je broj novih registrovanih automobila najviše skočio u Italiji, gde je prodaja povećana za 11,9 odsto.

Špansko tržište automobila je od januara do kraja marta poraslo za 7,9 procenata, nemačko za 6,7 odsto, tržište Velike Britanije za 6,2, a francusko za 4,8 posto, tako da su "sva ona... doprinela ukupnom uzletu tržišta EU".

Nemački automobilski div Folksvagen je ostao najveći evropski proizvođač, s obzirom na to da je broj novih registracija njegovih brendova Folksvagena, Audija, Škode, Seata i Poršea porastao za 6,5 odsto. Ovaj proizvođač dominira na tržištu sa udelom od 21,3 odsto.

Francuski PSA Pežo sitroen je zabeležio rast prodaje od 6,9 odsto u prva tri meseca ove godine, dok je broj novih registracija rivalskog Renoa napredovao za 14,4 posto. Obe francuske automobilske grupacije imaju tržišne udele od po 9,5 odsto.

Broj novoregistrovanih vozila Opela i Vokshola, evropskih ogranaka američkog giganta Dženeral motors, koje preuzima PSA, porastao je za 3,1 procenat.

S druge strane, američki konkurent Ford zabeležio je strelovit rast prodaje u Evropi od 16,7 odsto, Fijat Krajsler za 17,7 procenata, Daijmlerova prodaja je povećana za 12,7 odsto a BMW-ova za 7,7 odsto.

Japanska Tojota, drugi najveći proizvođač u svetu, takođe ima skok prodaje za 19,2 procenta, dok je njen suparnik Nisan upisao rast od 18,2 posto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.