Tito platio 100.000$, ex SFRJ dobiće milione

Njujork -- Za prodaju kuće na njujorškoj Petoj aveniji, jedne od dve nekretnine koje su za prodaju oglasile države, bivše republike SFRJ, zainteresovano je šest kupaca.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pored ovog objekta, na prodaju je oglašen još jedan dupleks na Park aveniji - penthaus koju su vlasti bivše Jugoslavije kupile 1975. godine. U pitanju je šestosobni dupleks apartman, sa četiri kupatila, kojeg su svojevremeno koristili jugoslovenski ambasadori u UN-u, čija je cana, kako je Harper rekao "Njujork postu" oko 20 miliona dolara.

Kako piše "Njujork post", cena za tu kuću kreće se i do 50 miliona dolara.

U kući na Petoj aveniji bila je smeštena Misija Srbije u Ujedinjenim nacijama, a prema rečima Tristana Harpera iz agencije "Daglas Eliman", kuća je netaknuta i onaj ko je kupi, posedovaće "komad istorije Njujorka".

On, međutim, nije želeo da otkrije identitet zainteresovanih kupaca, ali je naveo da su svi su ekstremno dobro situirani pojedinci različitog porekla.

Ova zgrada se nalazi na najprestižnijem mestu na Petoj aveniji, u delu između 66. i 67. ulice, sa pogledom na Central park, navodi list. Sagrađena je na četiri sprata i ima dva krovna sprata,18 soba, šest kupatila i vinski podrum.

To je bila prva zgrada sa dva električna lifta, koji su još u funkciji.

Zgrada u kojoj je sačuvan originalni enterijer, pod zaštitom je države i grada Njujorka od 1969. godine.

U cenu ulazi celokupna unutrašnjost kuće - nameštaj, slike, zlatni svetlarnik i niz drugih pozlaćenih detalja, navodi list.

U ovom objektu odsedao je Josip Broz Tito, za vreme boravka u Njujorku, a kupila ga je Federativna Narodna Republika Jugoslavija 24. januara 1947. godine.

Sagrađena je 1904. godine, po arhitektonskom planu firme "Voren i Vetmur", koja je projektovala plan i nadgledala radove Njujorške centralne železničke stanice.

Prvi vlasnik zgrade je bio guverner Long Ajlenda - Robert Bikman Livingston, po kome zgrada i nosi naziv "Bikmanova kuća".

Vlasnik je bila i Emili Vanderbilt Vajt, supruga Henrija Vajta, nekadašnjeg ambasadora SAD-a u Francuskoj i Italiji, i jedna od kćerki Vilijama K. Vanderbilta poznatog industrijalca, čuvenog po finansiranju gradnje Njujorške centralne železničke stanice.

List piše da su se prošle nedelje bivše države SFRJ konačno dogovorile da prodaju nekretnine na Petoj aveniji, ali da će budućem potencijalnom kupcu biti neophodni na ugovoru o kupovini potpisi predstavnika svih tih država.

"Njujork post" navodi da bivše države SFRJ pored nekretnina u Njujorku, prodaju i nekretnine u Japanu, Nemačkoj i Švajcarskoj.

Prati B92 na Viberu

Vesti

strana 1 od 4754 idi na stranu