Vesti -

Kijev u teškoj besparici, da li će MMF popustiti?

Vašington/Kijev -- Međunarodni monetarni fond razmatraće da li da odobri narednu isplatu zajma od milijardu dolara Ukrajini koju pritiska besparica, nakon ranijeg odlaganja odluke

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"Razmatranje... je zakazano za 3. april 2017. godine", naveo je u saopštenju DŽerom Vačer, predstavnik MMF-a u Ukrajini, prenosi agencija Frans pres. "Završetak revizije (borda MMF-a) omogućiće isplatu od oko 1,0 milijarde dolara”, dodao je Vačer.

Ukrajinski ministar finansija Aleksander Daniljuk potvrdio je ovaj datum na Fejsbuku, navodeći da je "posao završen zajedničkim zalaganjima" i da će "pitanje Ukrajine bord MMF-a razmatrati 3. aprila".

Ukrajina očajnički čeka sledeću tranšu kredita iz spasilačkog paketa vrednog 17,5 milijardi dolara, koji je zbog kašnjenja Kijeva u sprovođenju reformi stopiran više puta otkako je dogovoren 2015. godine.

Ukrajina je do sada iz ovog paketa dobila 7,3 milijarde dolara.

MMF je prošle nedelje odložio odluku o sledećoj rati zajma, koja je bila planirana za 20. mart, uz obrazloženje da treba da proceni "implikacije nedavnih događaja na program”, ne navodeći pojedinosti.

Frans pres podseća da je tadašnjem saopštenju MMF-a prethodila odluka Kijeva o uvođenju trgovinske blokade istočnim regionima u zemlji koji su pod kontrolom proruskih pobunjenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.