Vesti -

Svi beže, a Kanada jača odnos sa Britanijom

Montreal -- Kanadski premijer Džastin Trudo izrazio je spremnost da postigne trgovinski sporazum s Velikom Britanijom koja je zvanično pokrenula proces istupanja iz EU.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"I dalje tražimo načine za jačanje trgovinskih odnosa s Velikom Britanijom", rekao je Trudo na konferenciji za novinare.

Kanadski premijer je podsetio na značaj nedavno potpisanog sporazuma Kanade i EU o slobodnoj trgovini (CETA) o kojem se pregovaralo pre odluke Velike Britanije da napusti EU.

"Velika Britanija ostaje prijatelj, saveznik i ekonomski partner s kojim sarađujemo, naravno da ćemo sarađivati i s njenim zvaničnicima tokom perioda tranzicije" od dve godine koliko se očekuje da će trajati procedura "Bregzita", dodao je Trudo.

Kanadske vlasti su krajem januara najavile da žele trgovinski sporazum s Velikom Britanijom koja je prvi trgovinski partner Kanade u Evropi s razmenom od 25,6 milijardi kanadskih dolara (17,8 milijardi evra).

Dok konačno ne izađe iz EU, Velika Britanija ne može da sklapa bilateralne ugovore, ali su Otava i London već razgovaraju pošto su obe zemlje deo Komonvelta, te je britanska kraljica Elizabeta Druga i šefica kanadske države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.