Vesti -

Funta slavi Bregzit, "pokorila" EUR i USD

London -- Britanska funta se oporavila sa ranijeg osmodnevnog minimuma, nakon što je zvanično pokrenut postupak odvajanja Velike Britanije od Evropske unije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Britanska valuta je tokom današjeg trgovanja beležila uspone i padove, uzletevši prema dolaru kada je Ujedinjeno Kraljevstvo i formalno pokrenulo član 50 Lisabonskog sporazuma za izlazak zemlje iz EU posle 44 godine članstva u tom bloku.

Nakon što je potvrđeno da je pismo o aktiviranju člana 50 predato predsedniku Evropskog saveta Donald Tusku, funta je skočila sa nivoa od 1,2448 dolara na 1,2478 dolara, u odnosu na raniji osmodnevni minimum od 1,2377 dolara, izveštava Rojters.

Funta je takođe ojačala prema evru na 86,60 penija, nakon što je prethodno dotakla najniži nivo u 12 dana od 87,35 penija.

"Mislim da se to uglavnom pripisuje otklanjanju jednog elementa neizvesnosti, odnosno postupku stvarnog pokretanja člana 50, ali i pomirljivom tonu u izjavi premijerke Mej...u kojoj je naglasak na partnerstvu sa EU i ostvarenju obostrano korisnih odnosa", izjavila je Aleksandra Rasel-Oliver, valutni analitičar u kompaniji Kakston FX.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.