Vesti -

Naftna polja ponovo blokirana, nema proizvodnje

London -- Naoružane frakcije blokirale su proizvodnju nafte na poljima Šarara i Vafa u zapadnoj Libiji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Zbog toga je pumpanje "crnog zlata" u toj zemlji smanjeno za 252.000 barela dnevno, javlja agencija Rojters, pozivajući se na jedan izvor iz Nacionalne naftne korporacije (NOC).

Obustava proizvodnje na polju Šarara, koje izbacuje oko 220.000 barela dnevno, počela je u ponedeljak, dok je polje Vafa blokirano dan ranije, rekao je neimenovani izvor.

Proizvodnja na polju Šarara je obnovljena u decembru prošle godine, nakon blokade započete u novembru 2014, kada su lokalni demonstranti blokirali cevovod koji ga povezuje s naftnim terminalom Zavija.

Očekuje se da će austrijska naftna kompanija OMV, jedan od stranih partnera na tom polju, utovariti 600.000 barela šararske nafte iz terminala Zavija na tanker "Morska loza" krajem ove nedelje.

Tanker, koji stiže u luku sutra ujutro rano, još uvek može da obavi utovar iz rezervoara za skladištenje nafte, rekli su Rojtersu izvori u libijskoj luci upoznati sa dešavanjem.

Iz OMV-a nisu odmah odgovorili na zahtev da daju svoj komentar.

Šarara naftnim poljem upravlja zajedničko preduzeće koje su osnovali NOC i konzorcijum koji čine Repsol, Total, Statoil i OMV, dodaje britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.