Vesti -

Najbrži rast od 2011., ali raste i ono što ne sme

Pariz -- Aktivnost u privatnom sektoru Francuske porasla je u martu najbržim tempom za skoro šest godina, pokazali su rezultati jednog istraživanja.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Uslužni sektor je ostao ključni pokretač rasta, prema indeksu menadžera nabavke (PMI) koji izračunava istraživačka kompanija Markit, a preradjivački sektor je takodje pružio podršku rastu, prenosi agencija Frans pres.

PMI je u martu porastao na najviši nivo od maja 2011. godina, na 57,6 poena sa 55,9 poena iz februara, saopštio je Markit.

"Podaci o PMI za mart nastavljaju da ukazuju na snažan rast u francuskom privatnom sektoru", navodi se u saopštenju ekonomiste Markita Aleksa DŽila.

Francuski biro za statistiku Inše je, u odvojenom saopštenju, istakao da je privredni rast Francuske iznosio 0,4 odsto u četvrtom prošlogodišnjem tromesečju, što je u skladu sa ranijim procenama.

Time je celokupan BDP Francuske u 2016. godini porastao na 1,1 odsto, što je i dalje ispod procene vlade u Parizu koja je prognozirala rast od 1,4 odsto.

Francuska je, međutim, ostvarila napredak na planu smanjenja budžetskog deficita, spustivši ga na 3,4 odsto BDP-a, ali je javni dug porastao na 96 odsto BDP-a u 2016. sa 95,6 odsto BDP-a iz 2015. godine, čime se zvanični Pariz još više udaljio od granice javnog duga u evrozoni od 60 odsto BDP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.