Vesti -

Američki naftaši opet mute naftu, cene u padu

Cene nafte su danas pale, jer proizvodnja u SAD nastavlja da raste.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

To podriva potencijale čak i produženog trajanja mere o smanjenju proizvodnje unutar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), izveštava agencija "Blumberg".

Cena naftnih fjučersa je danas izgubila u Njujorku čak 1,9 posto, nakon što je prošle nedelje zabeležila porast od 0,6 odsto.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u aprilu, čije ugovaranje za taj mesec ističe danas, trgovana je za 47,84 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku danas u 13:02 časova po londonskom vremenu, što je pad za 94 centa u odnosu na petak. Ukupan obim trgovanja je bio oko 12 odsto ispod 100-dnevnog proseka.

Severnomorska sirova nafta "brent" za dostavu u maju pala je za 75 centi (1,5 odsto) na 51,01 dolar za barel na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu. Cena "brenta" je prošle nedelje ojačala za 0,8 odsto na 51,76 dolara.

Cena američke "lake" nafte je ovog meseca pala ispod 50 dolara za barel, prvi put u ovoj godini, pošto su rekordne zalihe i skok proizvodnje u SAD povećali pritisak na OPEK-ovo rezanje proizvodnje.

Prema podacima kompanije "Bejker Hjuz", broj naftnih bušotina u SAD je prošle nedelje porastao za 14 na 631, dok je proizvodnja nafte u SAD skočila na 9,1 milion barela dnevno, što je najveći nivo od februara prošle godine, prema podacima Uprave za energetske informacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.