Vesti -

Pežo teši Opel: Zadržaćemo radnike

Francuski proizvođač automobila PSA obećao je da će potvrditi garancije za radna mesta u Opelu ako uspe njegov plan da preuzme Dženeral Motorsov nemački ogranak

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Getty images)
(Foto: Getty images)

Pročitajte još:

- Novo spajanje: Opel će biti "made in France"?

- Nemci Pežou: Kako to mislite kupujete Opel?

- Osvajačke igre Pežoa: Vi nama Opel, a mi vama...

- Vest kao grom u Opel: Kakav Pežo, kakva kupovina

- Šokirala vas je želja Pežoa za Opelom? Vidite cenu

To su saopštili predstavnici kompanije i sindikata.

Na sastanku sa Opelovim fabričkim savetom i moćnim sindikatom IG Metal, šef PSA Karlos Tavares "potvrdio je opredeljenost (francuske grupe) da poštuje postojeće sporazume u evropskim zemljama i da nastavi dijalog sa svim stranama", navodi se u zajedničkom saopštenju objavljenom danas.

Opelovi radnici su, kako navodi agencija AFP, obezbedili garancije za radna mesta od sadašnjeg poslovodstva sve do kraja 2018. godine i, između ostalog, dobili čvrsto obećanje da će biti nastavljena ulaganja u nemačke pogone do 2020. godine.

Neočekivana prošlonedeljna vest da PSA "merka" Opel, podstakla je strahovanja u Nemačkoj da bi francuski proizvođač automobila mogao da smanji broj radnih mesta u fabrikama izvan matične zemlje ako ostvari preuzimanje.

Kancelarka Angela Merkel obećala je prošle nedelje da će preduzeti "sve moguće političke korake da osigura radna mesta i fabrike u Nemačkoj".

Tavares je juče na sastanku "ubedljivo izneo u razgovorima da je zainteresovan za održivi razvoj Opela i Vokshola (Opelov britanski brend) kao samostalnih preduzeća", izjavio je predsednik fabričkog saveta Volfgang Šefer-Klug.

"Ambicija PSA je da saradnja i kvalitetni odnosi s predstavnicima zaposlenih budu konkurentska prednost kompanije", rekao je Tavares.

Obe strane se nadaju da će ovo merdžovanje iznedriti "evropskog šampiona sa francusko-nemačkim korenima koji će obezbediti budućnost kompanije i njenih radnika", navodi se u saopštenju.

Pežoovo opredeljenje za saradnju sa zaposlenima je "važan signal" i "osnova za postizanje mogućeg, po radnike konstruktivnog spajanja dve firme", ocenio je šef centralne nemačke podružnice sindikata IG Metal, Jerg Kelinger.

Opel posluje u desetak fabrika u šest evropskih država, a na kraju 2015. godine imao je 35.600 zaposlenih od kojih 18.250 u Nemačkoj. Osnovan 1862. godine, Opel, sa svojim amblemom munje, odavno je poznat prizor na nemačkim i evropskim putevima.

Međutim, u poslednjih nekoliko godina kompanija je knjižila uzastopne gubitke, što je koštalo Dženeral Motors iz Detroita oko 15 milijardi dolara od 2000. godine. Oštar pad funte posle glasanja Britanaca za izlazak iz Evropske unije prošlog juna potopio je Opelove nade da će se 2016. godinu vratiti u plus, završivši godinu s gubitkom od 257 miliona dolara.

Velika Britanija, gde nemačka kompanija prodaje vozila pod brendom Vokshol, najveće je Opelovo evropsko tržište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.