Vesti -

Grci Nemcima: Sad malo vi popustite

Atina je pozvala Berlin da pokaže "realističan" pristup prema regulisanju grčke krize, pošto je grčka dala ustupke radi odmrzavanja pregovora sa poveriocima.

Izvor: Beta
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Ovaj poziv upućen je uoči sastanka u Berlinu nemačke kancelarke Angele Merkel i direktorke MMF-a Kristin Lagard. Njihovi stavovi o ublažavanju grčkog duga i budžetskih ciljeva koje treba odrediti Grčkoj dijametralno su suportni.

Grčka vlada je pristala sinoć na sastanku ministara finansija evrozone na određene ustupke koji će omogućiti da se postignu budžetski ciljevi koje su odredili njeni evropski kreditori.

Tim načelnim dogovorom se omogućuje nastavak pregovora o održavanju zemlje na kreditima.

Taj sporazum omogućen je "popuštanjem" kako Grčke tako i MMF-a, ocenio je portparol grčke vlade Dimitris Canakopulos.

"Sada očekujemo od Nemačke da krene putem realizma i da i ona popusti", rekao je on.

Atina smatra da Berlin treba da prestane da se suprotstavlja srednjoročnom ublažavanju grčkog duga i da odustane od svog "nenormalnog zahteva" da grčki primarni budžetski višak (van servisiranja duga) bude 3,5 odsto BDP do 2029.

Takvo nemačko ublažavanje stava deblokiralo bi "globalni sporazum" potreban da bi se Atina vratila na tržišta pre 2018. kako su poverioci predvideli u julu 2015, rekao je portparol.

Jučerašnjim dogovorom Evrogrupe omogućeno se se predstavnici poverilaca vrate u Atinu sredinom marta da razgovaraju o nastavku pregovora o rešavanju grčkog duga.

Grčka je od 2010. godine prošla kroz nekoliko programa pomoći MMF-a i drugih zemalja evrozone, ali je njen javni dug zbog oslabljene privrede povećan na 315 milijardi evra, što je oko 180 odsto bruto domaćeg proizvoda.

MMF uslovljava nastavak pomoći reformom penzija u Grčkoj, ocenjujući da je grčki dug "neodrživ".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.