Vesti -

Dok pregovara sa Opelom, PSA gubi tržište

Brisel -- Automobilske kompanije Dženeral motors (GM) i PSA Grup registrovale su u januaru slabiju prodaju u Evropi od bilo koje druge automobilske kompanije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Slabija prodaja registrovana je u trenutku kada pregovaraju o potencijalnom prelasku GM-ove evropske filijale Opela u ruke PSA.

Pomenuta konsolidacija bi, kako navodi agencija Rojters, rezultirala kreiranjem kompanije sa udelom od oko 16 odsto na evropskom tržištu automobila, čime bi pretekla rivalski francuski Reno, ali bi se i dalje nalazila iza nemačkog Folksvagena koji drži tržišni udeo od 24,1 odsto, prema podacima iz 2016. godine.

Registracija novih putničkih automobila kompanije PSA, uključujući brendove “pežo”, “sitroen” i DS, porasla je u januaru u Evropskoj uniji za 6,5 odsto, u odnosu na rast registracije GM-ovih brendova “opel” i “vauxhall” od 5,3 odsto, prema podacima

Asocijacije evropskih proizvođača automobila (ACEA).

Nasuprot tome, registracija vozila iz Folksvagen grupe (VW) je, gotovo godinu i po dana od izbijanja skandala sa manipulacijama vrednostima izduvnih gasova, porasla za deset procenata u januaru, a u istom procentu je porasla i registracija Renoa.

Kompanija Fijat Krajsler Automobili (FCA) je ostvarila stopu rasta od čak 15 odsto, a Ford od 9,5 odsto.

Ukupna registracija novih automobila u Evropi je porasla za deset odsto u januaru, na 1,204 miliona u odnosu na 1,094 miliona iz istog perioda prošle godine, navodi ACEA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.