Vesti -

Papir koji će srušiti najveću promenu u Nemačkoj

Mediji pišu da se pravi studija koja će srušiti najveću promenu u Nemačkoj.

Izvor: Večernji list
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Prema sadašnjem nacrtu zakona, desetodnevna vinjeta bi koštala od 2,5 do 20 evra, zavisno od kategorije automobila s obzirom na količinu štetnih izduvnih gasova.

Planirana putarina za nemačke auto-puteve najverovatnije je u suprotnosti sa zakonima Evropske unije, proističe iz analize i stručnog mišljenja koje je sprovela i objavila naučna služba Bundestaga.

"Uvid u nacrte zakona o putarinama za putnička vozila na nemačkim auto-putevima ukazuje na to da će doći do direktne diskriminacije na osnovu državljanstva", navodi se u veštačenju koje je naučna služba uradila po nalogu poslaničkog kluba stranke Zeleni.

U analizi se nadalje navodi kako posredna diskriminacija "nema podlogu u pravnom sistemu Evropske unije".

Putarine za putnička vozila na nemačkim auto-putevima trebalo bi da budu uvedene sledeće godine. Ovaj naum nemačke vlade je sporan posebno za nemačke susede, jer predviđa da domaćim vozačima, kroz smanjenje ili ukidanju poreza na lična vozila, iznos za putarine bude u potpunosti kompenzovan. To se, po mišljenju zemalja poput Holandije ili Austrije, kosi sa zakonima Evropske unije koji zabranjuju diskriminaciju građana EU.

Kako najbolje naplaćivati putarinu vruća je tema i u Hrvatskoj:

Stranka Zeleni je jedan od najžešćih protivnika putarina u ovom obliku. Ideja o kompenzaciji domaćih vozača ideja je Hrišćansko-socijalne unije (CSU), koja zastupa demokršćansku opciju u Bavarskoj, i koja je u predizbornoj kampanji 2013. biračima u Bavarskoj obećala uvođenje putarina za vozače iz susednih zemalja EU, uz istovremeno obećanja da to nemačkim vozačima neće prouzrokovati dodatne troškove. Ovu ideju poslednjih godina u delo sprovodi ministar saobraćaja Alekander Dobrindt (CSU).

Zakon o putarinama je već jednom izmenjen na zahtev Evropske komisije, a protiv novog rešenja koje sadrži više vremenskih vinjeta tužbu pred Evropskim sudom su, uprkos zelenom svetlu Komisije, najavile zemlje poput Austrije i Holandije. Reagujući na današnje veštačenje Aleksander Dobrint je rekao kako je EU potvrdila da je nemački zakon o putarinama u skladu sa zakonima EU.

"Evropska komisija je dala zeleno svetlo. Zakon o putarinama će stupiti na snagu", rekao je Dobrindt. Nemačka vlada je već prihvatila novi, promenjeni nacrt zakona, koji još mora da prođe kroz parlamentarnu proceduru. Prema sadašnjem nacrtu zakona, desetodnevna vinjeta bi koštala od 2,5 do 20 evra, zavisno od kategorije automobila s obzirom na količinu štetnih izduvnih gasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.