Vesti -

Kako je potonuo moćni brodski div

Sekira je konačno pala na nekada moćnog južnokorejskog brodskog špeditera Hanđin Šiping.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Sud u Seulu proglasio je bankrot ove kompanije koja se godinama bori sa teretom duga teškim milijarde dolara.

Hanđin je podneo zahtev za zaštitu od bankrota u avgustu prošle godine zbog duga od 5,37 milijardi dolara, pošto su poverioci odbili da priskoče u pomoć, a desetine njegovih brodova ostalo "nasukano" širom sveta jer im je odbijen ulazak u luke, izveštava agencija Frans pres.

Računovodstvena firma koju je angažovao sud u Seulu zaključila je ranije ovog meseca da će likvidacija kompanije sada doneti veću vrednost od one koju bi imala u dogledno vreme.

Hanđin, koji je nekada bio najveća južnokorejska brodska kompanija i sedma po veličini u svetu, bio je prinuđen minulih godina da proda većinu imovine u zemlji i inostranstvu zbog otplate dugova i da otpusti najveći deo od svojih 1.500 radnika.

"Pokušaćemo da obezbedimo da se procesom likvidacije kompanije omogući isplata dugova svim poveriocima na pošten i prihvatljiv način", naveo je sud u saopštenju.

Trgovanje Hanđinovim akcijama listiranim na berzi u Seulu takođe je danas obustavljeno. Gašenje Hanđina pedstavlja najveći bankrot u sektoru brodskog kontejnerskog prevoza, a vest o očekivanoj propasti kompanije izazvala je prošle godine haos u globalnoj industriji.

Najvećem delu njene flote, koja broji 141 brod, zabranjeno je pristajanje u SAD-u, Kini i mnogim drugim zemljama zbog toga što kompanija nije uspela da plati lukama njihove usluge.

Porodična firma je počela da tone nakon što je brodarska industrija pretrpela najgori pad u šest decenija do kog je dovelo opadanje globalne trgovine i usporavanje u Kini. Loše upravljanje najvišeg menadžmenta - uključujući udovicu bivšeg vlasnika koja je uzela kormilo nad kompanijom 2007. godine, uprkos tome što nije imala iskustva u poslovanju, takođe je krivo za kolaps firme, navodi francuska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.